...








Wednesday, November 25, 2009

Selamat Hari Raya AidilAdha

Selamat Hari Raya AIDILADHA
diucapkan kepada semua para blogger yang sudi jengok2 kat sini dan x putus2 bg komen, rakan2, sanak saudara dan semua yang menyambut raya.
semoga pengorbanan anda akan mendapat berkat dari yang Maha Esa
hati2 bagi meraka yang balik kampung tu....

Saturday, November 21, 2009

My Gear Collection

(my Gear collection)
Dah lama rasanya tak upload picture berkaitan artwork aku. So kali ni aku nak tunjukkan Artwork untuk koleksi gear aku. Tapi tak semua gear aku ada dalam ni pasal tak muat nak taruk (yang tak taruk tu gear biasa2 je.hihi). Gambar ni takde tema specific. So nanti jangan la tanya kenapa tulisan tu ada asap yang dekat kamera tu ada lezer pulak ok. Just for FUN.
SO ENJOY!!!

Monday, November 16, 2009

4th Flyniversary 2009

pada 14.11.2009, telah berlangsungnya FLY FM 4th Aniversary concert yang berlangsung di Central Park Avenue 1 Utama. Aku pun tak rancang langsung nak datang kat sini sebenarnya. Tapi sebab rasa nak release tension. Pergi je la. Walaupun sampai agak lambat, pukul 10 malam. Tapi aku agak berpuas hati dengan event yang dianjurkan.

So ni ada sedikit buah tangan dari aku untuk anda sekalian ....



ada lagi picture best ni.

Tuesday, November 10, 2009

Flower collection

Finally, setelah hampir 3 minggu lebih aku tak mengupdate blog (sebab final exam), akhirnya tercapai jugak impian nak mengupdate blog ni (hihi). Agak bersawang jugak la blog ni bile di usha2. Huuuu.... sebab dah lama sangat tak mengupdate blog, rase macam tak tau pulak nak tulis ape (aduih).

So, memandangkan kamera aku dah pulih sepenuhnya dan bertambah2 sihat dengan aksesori2 baru. Jadi aku nak update gambar2 bunga dalam koleksi aku. Gambar2 ni semua aku ambil dalam format RAW. Apa format RAW tu? kepada otai2 fotographer tu konfem tau kan.

Ni nak agi tau yang kurang nak otai. Secara ringkasnya, RAW ni jugak kadang2 disebut sebagai digital negatives. So dia ibaratkan negatif filem la. Gambar yang diambil tak boleh digunakan terus sebagai ready image (macam format jpg la). Tapi gambar ni mengandungi semua information yang diperlukan ( contoh macam exposure, hue and saturation....banyak lagi la). Untuk jadikan RAW ni sebagai gambar, kita kena lah adjust dulu dia punya white balance, warna dia...banyak lagi la sebelum kita berpuas hati. Finally boleh la convert dia jadi gambar biasa (proses ni lebih kurang macam gambar negatif nak jadi gambar biasa). Antara software yang selalu digunakan untuk format RAW tu ialah adobe photoshop. Banyak lagi software yang boleh guna. Tapi ni yang paling fames la. Secara amnya jugak, format RAW ni memerlukan lagi banyak space berbanding format jpeg. So korang kenalah ada banyak memori kad kalau nak tangkap guna format ni (hihi). Tapi gambar yang terhasil nanti mmang gempak habis la. Jadi, ni la serba sedikit mengnai RAW ni.

Gambar bawah ni semua menggunakan format RAW. Amacam, Ok tak?


ada banyak lagi ni..............

Blog Widget by LinkWithin