...








Friday, December 31, 2010

Summary Ezhan Artwork 2010

Sedar tak sedar 2010 dah pon nak melabuhkan tirai. Macam2 kenangan manis dan pahit dah ditempuhi sepanjang tahun ni. Aku pon dah nak melangkah ke sem 4 Bachelor Engineering Technology in Mechatronic. Makin bertambah la cabaran akan ditempuhi nanti. Tapi tu semua rempah ratus untuk mencapai kejayaan. Kalau nak berjaya memang kena susah dulu.

Blog ezhan artwork ni pon dah menjangkau usia 3 tahun. Kira still baru lagi la kan. hihi. Sebab aku rasa tahun ni la aku betul2 serius menulis blog. Tahun ni jugak la banyak pencapaian yang aku dapat dengan blog ni. Boleh dikatakan blog ni merupakan batu loncatan untuk aku. Sebab dari blog ni la ramai yang nak mengupah aku mendesign. Boleh jugak tambah duit poket. hihi.

Memandangkan hari ni last kita di tahun 2010, aku nak buat srecap/summary pasal perkara yang dah berlaku pada blog ni sepanjang 2010. Jom tengok...

Tuesday, December 28, 2010

Siapakah Dia 10 Header Blog Tercantik 2010 ?

Salam semua. Hari ni aku nak buat entry ringkas je. Korang tau tak yang blog 2dayblogger ada menganjurkan "Pencarian 10 Header Blog Tercantik 2010". Tak tau ke? Isykh2. Ok, macam ni. Konsep yang digunakan sama je macam Blog Pilihan Malaysia 2010 hari tu. Korang perlulah mengundi. Haa, ala2 pilihan raya gitu.

Blog aku antara 50 blog yang disenaraikan kat situ. Jadi kalau korang rasa blog aku ni layak. Korang boleh tekan button vote kat bawah ni dan cari http://ezhan-artwork.blogspot.com. Lepas tu tekan la vote. Kalau korang rasa ada yang lagi layak. Vote la diorang. Ingat kebebasan memilih ada lah ditangan korang ( Wah, macam kempen betul2 pulak). haha. Ok lah, tu je benda yang nak disampaikan. Selamat mengundi.

button

Sunday, December 26, 2010

Tips Men-Design Header

Hye semua, Apa korang buat hujung minggu ni haa? mesti keluar jalan2 kan. Maklum lah sekarang kan macam2 sale ada. Sale balik sekolah la, sale hujung tahun la. Fuhhh, rambang mata tu. Rasa macam banyak je benda nak sambar. Tapi malangnya, check dompet. Duit pulak tak cukup. Cisss.

Ok lah, berbalik pada tajuk kat atas tu hari ni aku nak bagi korang sedikit tips yang mungkin boleh membantu korang dalam mendesign header korang sendiri. Kalau nak diikutkan, dah ramai yang tanya aku macam mana aku design header aku tu. Ada yang suruh buat tutorial lagi tu. Sekarang ni aku tak nak lagi bagi tutorial. Aku nak bagi tips dulu. Sebab apa aku tak nak bagi tutorial lagi? Sebab header ni merupakan satu benda yang subjektif. Ada suka colourfull, ada suka simple, ada yang suka serabut2 sikit kan. So sebab tu aku tak nak bagi lagi tutorial. Tapi bukan lah makna aku takkan bagi terus. Aku memang akan bagi. So stay tune ya.

Jom kita tengok tips2 dari aku.

Friday, December 24, 2010

Photoshop: Text Reflection

Salam semua. Bertemu kita kembali dalam segmen " Tutorial Bersama Ezhan Artwork". Haha. Dah lama kan tak bagi tutorial kat korang. So hari ni aku akan cuba ajar korang satu lagi basic dalam photoshop ni iaitu Text Reflection. Haa. Benda ni sangat best sebab dia boleh menaikkan seri korang punya text.

Rasanya kalau yang pandai photoshop tu mesti takde masalah nak buat reflection ni kan. So ni hanyalah sekadar revision untuk korang. hihi. Sebenarnya dalam penghasilan Text Reflaction ni. Ada banyak cara. Tapi aku paling suka cara yang aku tunjukkan ni sebab cepat dan mudah.

Ok lah, malas nak cerita banyak. Apa kata kita mulakan sekarang....

Tuesday, December 21, 2010

Best ke Taruk Lagu Dalam Blog ?

Hye semua. Hari ni aku terasa nak mengupas satu topik atau masalah yang ada dalam dunia blog Malaysia ni. Apa masalah tu? Isu muzik. Kenapa pulak dengan muzik. Haaa. Ni pasal masalah muzik yang diletakkan dalam blog. Rasanya dah ramai blogger ulas pasal isu ni. Macam2 pendapat ada. Ada yang tak suka habis2an la. Ada yang kata terpulang pada blogger tu la. Macam2 lagi la pendapat korang boleh tengok.

Walaupun benda ni dah lama diperkatakan. Tapi rasanya tak salahkan aku nak ulas lagi. Sebab banyak lagi blogger2 baru yang pandang ringan pada benda ni. Bukan nak kata letak muzik kat blog ni tak bagus. Bagus apa. Ada kelebihan sebenarnya letak muzik kat blog ni tau. Haa, ni yang nak cerita ni.

So jom kita mulakan dengan kebaikan dulu...

Sunday, December 19, 2010

30 USB Thumb Drive Yang Kreatif

Hye semua! macam mana weekend korang. Best tak. Weekend aku tak best la. Boring je. Mana taknye. Hujan je pagi petang. Otak pon jadi lembab. Nak keluar memang malas la. Ok lah hari ni just nak buat entry santai je. Tak nak serius2. Haha.

Hari ni apa yang aku nak sharekan kat korang ada lah design2 thumb drive yang sangat2 kreatif. Sekarang ni macam korang boleh tengok kat kedai2 dah macam2 design thumb drive ni kan. Ada yang comel, ada yang kecil gila, ada yang bercolor2. Macam2 la. Sampai rambang mata nak pilih. Capacity pon makin lama makin besar. Sekarang ni paling besar 16 gb kan (Ada lagi ke yang lagi besar?). Silap2 lagi 3 tahun, 1 Tera pon ada jual.

Ok lah. Malas nak membebel panjang. Apa kata korang tengok sendiri kekereatifan yang ditonjolkan dalam design thumb drive diorang ni. Check it out...

Friday, December 17, 2010

Photography: Black and White Sensation

Salam semua, sihat tak? Kalau tak sihat sila lah makan ubat ye. Hari ni aku nak "show off" kan koleksi gambar2 aku yang dah lama terperap dalam hard disk aku. Dah lama rasanya aku tak post gambar2 yang aku shoot. Gambar2 ni aku shoot waktu mengikuti kursus fotografi kat Unikl MIAT sebelum aku final hari tu. Lama la jugak tu kan. Dekat 3 bulan jugak la gambar2 ni tak berusik. Hari ni baru terasa nak godek2 gambar ni. haha!

Sekarang ni aku dah mula kurang minat gambar2 original yang terhasil dari kamera. Aku mesti nak edit dulu gambar tu sebelum publish kat mana2. Tak tau lah kenapa. Mungkin dah jadi habit kot. Aku edit bukan bermakna gambar yang aku tangkap tak jadi atau tak cantik (erkk..cantik ke aku tangkap?), cuma nak naikkan lagi seri gambar tu je. Kasi ada mood tersendiri pada gambar tu.

Aku tengok kebanyakan photographer professional kat luar sana pun dah jarang tunjukkan gambar original. Mostly diorang edit dulu gambar tu walaupun sikit je yang diorang touch up. Korang perasan tak semua tu? ke korang ni just tengok2 camtu je? Disebab benda ni lah aku pon terikot2 nak edit dulu gambar sebelum dipublishkan. hihi.

Untuk gambar kali ni. Aku sebenarnya main hentam je edit. Saja nak cuba black and white pada gambar. Sebab aku jarang gunakan black and white ni. So apa kata korang tengok lagi gambar2 lain yang aku edit...

Wednesday, December 15, 2010

Photoshop: Fake HDR

Salam semua. Hari ni aku nak bagi korang 1 lagi tutorial ringkas untuk korang tambahkan ilmu korang dalam Photoshop. Disebabkan ramai yang request untuk belajar cara buat effect HDR, hari ni aku akan tunaikan impian korang tu. Haha (macam pari2 la pulak main tunai2 impian ni).

Apa benda sebenarnay HDR tu. HDR tu nama panjang dia High Dynamic Range. Untuk lebih info korang tengok sini. Basically kalau nk buat HDR yang original. Korang memerlukan sekurang2nya 3 keping gambar yang sama. Yang mana setiap gambar tu perlu berbeza exposure dia (Ni semua term2 kamera). Contohnya -4, 1, +4. Bila digabungkan ketiga2 gambar tu, maka jadilah gambar yang dipanggil HDR. Tu la serba sedikit penerangan pasal HDR ni.

Tapi sekarang aku nak ajar korang buat HDR dengan hanya 1 gambar je. Tak payah susah2 ambil 3 gambar. Step dia pun sangat simple. Harap korang semua takde masalah nak follow. So jom kita mula belajar ye murid2...

Monday, December 13, 2010

Edit Photo Contest

contest
(klik gambar untuk ke contest)

Salam semua, hari ni tiba2 aku terasa bersemangat nak join contest. hihi. Memandangkan contest ni pasal mengedit gambar, lagi la syoknya aku nak joinkan. Tapi bukan la target aku nak menang. Hanya nak memeriahkan lagi suasana. Yelah harapan la nak menangkan sebab aku tengok yang join contest cik Dalia ni pon dah 360++. Wow banyak tu kan. 1st time tengok contest yang meriah macam ni.

Rupanya ramai blogger2 ni suka edit gambar yek. Hebat2 pulak tu. Rupanya selama ni korang sorokkan bakat korang yek. Tak elok tau simpan2 bakat ni. haha. Ok lah sambung balik cerita pasal contest. Sebelum nak join ni ada beberapa syarat kena ikut. Ni syarat2 dia ...

Sunday, December 12, 2010

Khas Untuk Peminat Adobe Photoshop

Hye semua, macam mana hari korang, best tak. Haha. Ok la hari ni takde apa yang nak ceritakan. Just nak bagi sedikit perkongsian untuk menambahkan sedikit pengetahuan dalam diri korang (macam skema pulak cakap macam ni). Haa, macam korang tau, software Adobe Photoshop merupakan satu ultimate tools (kalau orang putih cakap la) untuk designer2 atau pun mereka yang suka nak mendesign ni. Korang setuju tak? Memang pon. Setakat ni, takde lagi software lain yang semudah dan selengkap macam ni. Tengok je la. Dengan software ni la macam2 grafik korang boleh cipta.

Tapi korang tau tak macam mana agaknya rupa photoshop yang pertama dulu? Dari tahun berapa pulak photoshop ni wujudkan? Haa. Mesti korang tak tau kan. Yang tau tu buat2 tak tau je la. Hahah. So kali ni aku nak cerita sikit lah tentang sejarah awal photoshop ni. Bukan semua tau aku ceritakan. Aku hanya tunjukkan evolusi yang dah berlaku dalam photoshop ni. Baru la best nak guna photoshop.

Bak kata orang tua2, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal tergila2. hihi. Apa lagi, jom lah kita naik mesin masa doremon ni, kita merentas masa sekejap....

Thursday, December 9, 2010

Saya Sudah Semakin Dewasa.

Yeay!!! hari ni hari jadi aku. So, hari ni hari yang penuh dengan senyuman. Sikit pun tak rasa nak marah2. Kat sini aku just nak ucapkan Berbillion2 TERIMA KASIH kepada korang2 yang dah wish birthday dan sentiasa mendoakan aku. Moga2 kita sama2 akan diberkati oleh Tuhan. Hari ni je dekat facebook aku terima lebih dari 200 birthday wish. 1 peningkatan yang amat memberangsangkan. hihi. Sebab tahun lepas tak sampai pun 200. Tu tak termasuk lagi yang bagi sms dengan ym. Thanks sangat2. sampai tak terbalas lagi post2 kat wall facebook tu.

Paling best sekali siap ada yang buat special blog post lagi pasal birthday aku ni. Memang tak tau la nak cakap apa lagi, hanya ucapan terima kasih yang mampu aku berikan kepada Bro framstone dan lina. Korang memang terbaik la. Inilah yang bestnya berblogging, walaupun hanya berkenalan kat dunia maya je. Tapi masih lagi boleh berkawan rapat walaupun tak pernah jumpa.Haa! tak lupa jugak nak ucapkan Happy Birthday kat Huda sebab birthday dia pun hari ni jugak (yeay birthday kita sama la ). Akhir kata

TERIMA KASIH SEMUA

Wednesday, December 8, 2010

Apa Itu Stereo Camera ?

Apa benda nya Stereo Camera ni? Haa, ni yang nak bagi tau ni. Menurut wikipedia, Stereo Camera ni ada la sejenis kamera yang memilik 2 atau lebih lensa dengan sensor gambar yang berasingan. Ini membolehkan kamera tu berfungsi macam mata manusia dan menjadikan gambar2 kelihatan ala2 3D gitu. Jarak antara 2 lensa tu sama dengan jarak mata manusia ( lebih kurang 6.35cm). Kalau untuk 3D movie. Diorang pon akan pakai "video cam" yang ada 2 lensa juga untuk dapatkan effect 3D tu. Cool kan.

Macam mana pulak lah bentuk stereo camera tu pulak kan...

Sunday, December 5, 2010

Photoshop: Mengubah Warna Mata

Salam semua. hari ni ezhan-artwork sekali lagi tampil memberikan tutorial. hihi. Kali ni aku nak ajar korang macam mana nak ubah warna mata dalam gambar. Haa, perempuan mesti suka kan tutorial ni ( aku teka je ). Sebab perempuan kan suka sangat pakai contact lens color2. Lepas ni tak payah dah nak beli contact lens mahal2 semata2 nak tukar warna mata. Guna photoshop je. Tapi kalau yang betul2 rabun tu takpe la. haha

Bagi yang dah pandai photoshop tu mesti tau kan macam mana nak buat. Sebab benda ni boleh dikatakan agak basic. So kepada sesiapa yang baru nak berjinak-jinak dengan photoshop tu, harap tutorial ni dapat membantu. So apa lagi, Jom kita mula belajar...

Friday, December 3, 2010

Artwork: Al-Quran Cover Design

Hari cuti ni, rezeki aku agak murah sebab banyak job2 design aku dapat dan kebanyakkannye design2 yang agak extreme bagi aku. Design extreme tu macam mana? Contohnya macam kat atas ni la. Design yang memerlukan kita untuk berfikir diluar kotak. Aku dapat job ni dalam beberapa hari lepas dari saudara aku sendiri. Due date memang kejap gila la. Memang tak tidur malam la dibuatnya. Tapi apa yang mudahnya pasal design ni ialah kulit depan dan belakang yang sama. Design dia pon bukannya jenis yang tradisional macam Quran2 lama tu. So tak la pecah kepala sangat. Konsep yang aku gunakan kat sini adalah "moden dan juga exclusive". So korang nampak tak macam exclusive ? Haha.

Ooo, lupa pulak nak bagi tahu. Design2 ni semua adalah untuk satu badan NGO yang diberi nama "Aqsa Syarif". Yang mana badan kebajikan ni bertanggungjawab menyebarkan maklumat, memberi bantuan kemanusiaan,bantuan kewangan dan juga kerjasama. Misi utama mereka ni adalah untuk mengembalikan hak rakyat Palestin dan Ummah. Oleh sebab itu aku rasa amat berbesar hati dapat menyumbangkan sedikit kepakaran aku untuk badan NGO ni. (Siapa yang nak memberikan sumbangan untuk Aqsa Syarif ni pon boleh).

Last sekali aku nak ucapkan juga jutaan terima kasih untuk kakak comel ni ( Kak Lina :P ) sebab dia banyak tolong aku mendesign. Sanggup tu dia tolong carikan bahan2 untuk aku. Hihi. You the best la kakak.

Arrr, aku ada buat 2 design. So jom tengok lagi satu......

Wednesday, December 1, 2010

Khas Untuk Peminat Kucing... Meow

Hye semua! Rasanya lama jugak tak update blog ni. visitor pon dah menurun sikit. Tapi nak buat macam mana, aku terpaksa men-setelkan semua tugas2 mendesign yang aku dapat. Perghh, cuti2 ni memang banyak la job design aku dapat. Tak terkejar dibuatnya. Nak keluar pergi jalan2 pon terpaksa fikir dua tiga kali. Karang kalau keluar, lambat pulak siapnya. So nak tak nak, memang duduk rumah je la memanjang.

Hari ni x de apa yang nak cerita sangat, just nak kongsikan gambar2 menarik bagi peminat kipas susah mati kucing. Hihi. Aku pon minat kucing jugak, Tapi sebab mak aku tak suka, tak dapat la nak bela ( sob2). Orang kata kucing ni ada 9 nyawa. Betul ke yek? aku pon tak tau.

Ni antara fakta tentang kucing :
  1. kucing ada lebih kurang 30 gigi dalam mulutnya ( manusia dewasa ada lebih kurang 32 batang gigi)
  2. Kucing haiwan paling lama tidur, iaitu 16 jam
  3. Kucing sangat pembersih sebab selalu membersihkan badannya degan air liur yang mengandungi ejen pembersih
  4. 1 tahun kucing = 6 tahun manusia (umur kucing ni pendek je. sekitar 11-12 tahun)
  5. Ada orang kata air kencing kucing ni glow in the dark (tak tau la betul ke tak)
  6. Kucing rumah merupakan pemburu yang hebat kenara mampu memburu dan membunuh beribu species hidupan tapi harimau hanya mampu memburu 100 species hidupan je (So mana yang lagi ganas? kucing ke harimau. hihi)
  7. Yang paling bestnya kucing merupakan binatang kesayangan Rasulullah SAW (Kalau kita bela, dapatlah pahala kan :D )
Jom tengok koleksi2 gambar kucing pulak...

Blog Widget by LinkWithin