...








Friday, February 25, 2011

Inilah Yang Dinamakan Cinta

Siapa yang tengah bercinta tu jangan lah jadi macam ni ye. Hahah! Nak gelak puas2 lah.


Dalam percintaan mestilah selalu jujur. Kalau tak macam ni lah jadinya. Kena kidnap dengan Alien. Pesanan khidmat masyarakat ini di bawakan oleh ezhan-artwork. TEHEE

p/s: cuti midsem sudah bermula, alangkah indahnya rasa dihati. hihii

Monday, February 21, 2011

Photography: "ISO Sensitivity"

Salam semua. Hari ni aku nak sambung balik pelajaran kira pasal perkara2 asas yang korang perlu tahu bila menggunakan DSLR. Ingat tak dulu aku dah terangkan pasal Aperture dan juga Shutter Speed. Kalau tak ingat boleh klik sini dan sini untuk revise balik.

Hari ni aku nak bercerita pulak mengenai ISO. Kalau korang perhatikan dekat kamera DSLR korang tu, mesti korang akan nampak tulisan ISO kan. So, apa bendanya ISO tu ? ISO9001 tu ke? Bukan2! tu iso lain. Dalam term photography,
ISO atau ASA ( American Standard Assosiation ) adalah satu cara pengiraan untuk kelajuan film (kodak) dan juga tahap sensitiviti /kepekaan pada cahaya.
Jom sambung baca lagi...

Wednesday, February 16, 2011

Apa yang korang tahu pasal Google Blogger ?

Hai geng2 semua. Lama rasanya tak update blog ni. Rasanya dah dekat seminggu lebih jugak la. Sekarang ni memang dah agak sibuk sikit la. Dengan test la, assignment la, design lagi. Macam2 benda lagi la kena buat. So, blogging terpaksalah ditolak ketepi kejap. Kesian blog ni bersawang. Haa, untuk post kali ni aku nak ceritakan benda yang boleh dikatakan menarik jugak la untuk blogger.

Kebanyakan antara blogger2 kat Malaysia ni, rata2 menggunakan platform Blogger untuk menulis blog. Betul tak. Tapi ada juga yang menggunakan wordpress untuk berblogging. Sebenarnya terpulang pada diri sendiri la nak guna yang mana pon. Janji korang selesa. Ok, hari ni aku nak cerita sikit la Fakta2 Google Blogger yang korang mungkin tak tau lagi.

Selama ni kita asyik guna je kan. Tak tau pun siapa la yang cipta blogger ni semua. So jom kita tengok...

Tuesday, February 8, 2011

Inspiration: Best Collection of Photo Manipulation

Hello2 rakan blogger dan bukan blogger sekalian. How are you guys doing? hihi. Hari ni nak tujukkan kat korang semua gambar2 yang sangat2 lah amazing nye. Gambar apa yang aku nak tunjuk ni? Sebenarnya gambar yang aku nak tunjukkan ni ialah koleksi photo yang dah di manipulasikan atau bahasa saintifiknya "photo manipulation".
Photo manipulation is the application of image editing techniques to photographs in order to create an illusion or deception (in contrast to mere enhancement or correction), through analog or digital means -wikipedia
Koleksi2 gambar ni adalah dari designer2 dari seluruh dunia. Diorang ni sangat2 lah berbakat. Aku kalau boleh nak sangat edit gambar macam diorang. Tapi malangnye still tak mampu lagi. Ok lah. apa kata korang layang karya2 diorang yang hebat ni.

jom tengok yang lain pulak...

Saturday, February 5, 2011

1st Time Makeover Template Orang

Semalam pada 4.2.2011 bersamaan hari Jumaat penghulu segala hari, aku dengan jaya nye telah berjaya membuat full template renovation kat blog fahmie ( skema gila ayat. haha). Ni 1st time aku renovate kan blog orang. Kalau nak diikutkan, aku takot gila nak me-renovate2 blog orang ni. Bukan apa, sekali silap fuhh, jenoh nak recover balik. Kalau blog sendiri takpe. Kalau tersilap salah sendiri la. Ni kalau blog orang. Haa, confirm kena kejar dengan parang la jawabnya.

Sebenarnya aku buat ni atas dasar nak mencuba je. Dah ramai sebenarnya mintak aku buatkan template. Tapi aku tak berani. Sebab tak nak tanggong risiko. Tapi orang selalu cakap "belum cuba belum tahu". So aku pon terima la job yang fahmie ni requst kat aku. Dia nak aku buatkan template baru untuk dia. Dah lama aku tak godek2 html ni. Serius banyak gila aku dah lupa. Lama jugak la nak fahamkan balik structure dalam html ni. Tapi atas berkat kesabaran dan usaha (cewahh) berjaya jugak la aku buat walaupun tak secanggih mana.

(Ni la template lama si fahmie ni. Sekarang ni tinggal kenangan je la. hihi)
Dan ni pula template baru dia....jeng...jeng...jenggg..

Blog Widget by LinkWithin