...








Sunday, May 29, 2011

Cara-Cara Untuk Menjadi "Famous Blogger"

Kalau korang betul2 nak jadi seorang blogger yang famous, follow je step ni betul2. Pasti berjaya. hihi

cartoon from www.weblogcartoons.com
Cartoon by Dave Walker.

p/s: Rasanya kalau nak jadi famous dalam bidang lain pon boleh pakai tips ni. Lol :D

Monday, May 23, 2011

15 Photoshop Action Pilihan Ezhan Artwork

Salam guys. Hari ni aku nak sharekan kat korang 15 Photoshop Action yang aku suka dan aku gunakan untuk macam2 kerja aku. Sebenarnya dalam koleksi aku sendiri, ada lebih 100 photoshop actions yang aku gunakan. Macam2 effect ada, tapi yang aku nak sharekan kat korang ni adalah antara yang terbaik dan paling best untuk korang gunakan pada gambar yang korang edit.

Ohh, sebelum tu, ada lagi ke yang tak tau photoshop action tu apa ? Action Script ataupun photoshop action ni adalah effect segera ( Instant effect ) yang mana effect2 ni semua dah direkod dan di compress kan dalam 1 file. Maknanya jika kita nak buat effect yang sama berulang2 kali, penggunaan Photoshop Action ni sangat2 la membantu. Tak payah lah korang nak kena buat effect tu dari awal balik kan.

Haa, kalau semua orang dah faham, jom kita tengok apa Photoshop Pilihan Ezhan Artwork...

Thursday, May 19, 2011

Photoshop: Typographic Wallpaper

Salam semua. Rasanya dah lama blog ni tak disajikan dengan tutorial photoshopkan. Maka hari ni aku akan sajikan 1 lagi tutorial yang ramai di antara korang request kat aku. Tutorial apa tu ? Haa, tutorial mengenai typography. Rasanya semua orang dah tau kan typography tu apa. Tak payah la aku nak terangkan. Sebenarnya kalau korang browse kat google ada banyak tutorial2 pasal typographic ni. Macam2 bentuk ada.

Tapi apa yang aku nak ajar korang hari ni ialah cara nak buat Typographic Wallpaper untuk desktop or laptop korang. Sebenarnya tutorial ni ada kat internet kalau korang cari. Tapi tak tau lah kenapa still ramai yang request kat aku tutorial ni. Maybe sebab susah nak faham kot atau pon korang yang tak faham english. haha. Tu la pentingnya english education. Tutorial ni aku dah improvise sikit mengikut cara aku.

Ok lah, malas nak melengahkan masa lagi. Apa kata kita mulakan sekarang.

Sunday, May 15, 2011

Bukan Mudah Nak jadi Photographer.

Salam guys, lama rasanya tak masuk blog ni menulis. hihi. Sebab exam la katakan. Tapi sekarang aku dah bebas. Wohoo. Exam dah habis. Boleh mula balik fokus pada kerja2 yang tertangguh. Kesian client2 aku tunggu design diorang. Mesti semua tengah maki hamun kat aku tu sebab lambat submit. haha. Sorry la ye.

Berbalik pada tajuk asal kita. Bila kita bercakap pasal photography ni mesti orang akan terbayangkan DSLR kan. Secara lumrahnya orang akan pandang macam tu la. Kalau ada DSLR je baru di gelar photographer. Sebenarnya tak jugak. Kalau korang pakai kamera digital biasa sekali pon. Korang tetap akan dipanggil photographer. Betul tak. Haha. Cuma bezanya skill korang tu la.

Apa yang paling penting dalam photography ni ada la teknik dan jugak "art of seeing" korang. Kalau korang berjaya mencari moment yang betul2 best. Confirm gambar korang tangkap cantik. Sebenarnya hari ni aku just nak sharekan gambar2 photographer yang pada aku mereka ni sangat luar biasa. Sukar lah kalau nak diungkapkan dengan kata2. haha. lidah terkelu bila tengok diorang ni. Tak percaya, korang tengok lah sendiri.

Jom tengok....

Sunday, May 8, 2011

The World's Largest Miniature Airport

Salam semua. Lama rasanya blog ni tak berupdatekan. Mesti ramai yang rindu. (Tangan di dada, mata ke atas). Haha. Sebenarnya minggu ni aku tengah final exam, so memang takde masa sangat la nak update blog ni. Ni pon aku curi2 masa je nak update blog. haha. Bertapa sayangnya aku kat blog ni kan. Tak mahu dibiarkan terbengkalai.

Hari ni aku nak sharekan suatu benda yang menarik. Aku rasa, majoriti lelaki mesti minat pasal kapal terbang kan. Tu andaian aku je la. Sebab aku ni memang minat gila dengan kapal terbang. Cuba korang tengok gambar kat bawah ni. Gambar kat bawah ni merupakan " The Largest Miniature Airport In The World" . Ni ada sedikit fakta yang aku jumpa pasal miniature airport ni :
  1. Merupakan model sebenar Hamburg's Fuhlsbuttel International Airport
  2. Mempunyai 40 model kapal terbang
  3. 40,000 lampu
  4. 15,000 figurines
  5. 500 kereta
  6. 10,000 pokok
  7. 50 keretapi
  8. 1000 gerabak (wagons)
  9. 100 signal
  10. 200 switches
  11. 300 bangunan
Hampir 4.8 juta dibelanjakan dan hampir 7 tahun untuk desiapkan sepenuhnya. Sekarang, miniature airport ni dipamerkan di Miniature Wonderland Hamburg, German. Hebatkan. Jom kita tengok pula gambar2 menarik ni.


Blog Widget by LinkWithin