...








Wednesday, November 30, 2011

Apa Itu Cinemagraphs dan 20 Gambar Cinemagraphs Terbaik

Cinemagraphs adalah term baru dalam dunia photography. Cinemagraphs adalah gambar yang secara umumnya hampir sama dengan gambar animated.gif. Tapi kualiti gambarnya jauh berbeza dari gambar animasi gif yang biasa. Cinemagraphs ni dihasilkan dengan mengambil satu siri gambar atau video dan gambar2 tersebut akan diedit menggunakan editing sofware dan di simpan dalam format gif. Mengikut pakcik Wiki pulak.

Cinemagraphs are still photographs in which a minor and repeated movement action occurs. They are produced by taking a series of photographs or a video recording, and, using image editing software, compositing the photographs or the video frames into an animated gif file in such a manner that motion in part of the subject between exposures (for example, a person's dangling leg) is perceived as a repeating or continued motion. ~Wikipedia

Term Cinemagraph ni diilhamkan oleh 2 orang photographer dari US iaitu Kevin Burg dan Jamie Beck yang mana diorang ni menggunakan teknik ni untuk menganimasikan gambar fashion dan gambar2 sekeliling sejak dari awal tahun 2011. Dari situ la munculnya kategori baru dalam dunia photography. Kalau nak tau lebih lagi hasil kerja diorang, boleh tengok website diorang .
http://cinemagraphs.com/ .

Kat bawah ni pulak adalah antara 20 contoh gambar cinemagraphs yang menarik. Jadi korang hayati lah baik2 kehalusan seni dari cinemagraph ni





Thursday, November 17, 2011

20 Gambar Gelagat Stormtrooper yang LOL!

Salam semua, disebabkan pagi esok aku takde paper. Hari ni boleh la isi masa terluang ni untuk buat post ringkas.

Takde apa yang nak diceritakan cuma tadi tengah berjalan2 kat internet tiba2 terjumpa pulak gambar2 action figure stormtrooper yang super lawak ni. haha. Tergelak sorang2 jugak la bila tengok gambar2 ni. Hilang rasa tension final exam ni. haha. Kalau korang pon rasa nak release tension, tengoklah gambar2 ni.




Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha 2011

Dihari yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan ini, Aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua reader2 dan sesiapa sahaja yang mengenali diriku ini. Juga ampun dan maaf sekiranya ada perkara atau lontaran2 perkataan dan tulisan yang menyebab kan korang tersinggung atau terasa hati.

Jangan lupa jugak untuk perbanyakkan amalan dalam bulan zulhijjah ni. Ingat raya haji ni lagi besar fadhilatnya dari raya puasa. Rugi la kalau tak perbanyakkan amalan. Kalau ada duit nak buat korban tu boleh la buat. Lepas tu sedekah la sikit daging lembu tu kat sini. hihih. Boleh masak sup gearbox ke, sup tulang ke. kan best.

p/s: Raya haji kali ni tak sempat nak buat poster cun2, poster kat atas ni je sempat buat. hihi.

Blog Widget by LinkWithin