...








Wednesday, November 30, 2011

Apa Itu Cinemagraphs dan 20 Gambar Cinemagraphs Terbaik

Cinemagraphs adalah term baru dalam dunia photography. Cinemagraphs adalah gambar yang secara umumnya hampir sama dengan gambar animated.gif. Tapi kualiti gambarnya jauh berbeza dari gambar animasi gif yang biasa. Cinemagraphs ni dihasilkan dengan mengambil satu siri gambar atau video dan gambar2 tersebut akan diedit menggunakan editing sofware dan di simpan dalam format gif. Mengikut pakcik Wiki pulak.

Cinemagraphs are still photographs in which a minor and repeated movement action occurs. They are produced by taking a series of photographs or a video recording, and, using image editing software, compositing the photographs or the video frames into an animated gif file in such a manner that motion in part of the subject between exposures (for example, a person's dangling leg) is perceived as a repeating or continued motion. ~Wikipedia

Term Cinemagraph ni diilhamkan oleh 2 orang photographer dari US iaitu Kevin Burg dan Jamie Beck yang mana diorang ni menggunakan teknik ni untuk menganimasikan gambar fashion dan gambar2 sekeliling sejak dari awal tahun 2011. Dari situ la munculnya kategori baru dalam dunia photography. Kalau nak tau lebih lagi hasil kerja diorang, boleh tengok website diorang .
http://cinemagraphs.com/ .

Kat bawah ni pulak adalah antara 20 contoh gambar cinemagraphs yang menarik. Jadi korang hayati lah baik2 kehalusan seni dari cinemagraph ni








































Haaa tu la dia keunikan gambar Cinemagraph ni. Memang kagum la kan bila tengok. Tunggu aku belajar dulu cari nak buat gambar ni. Nanti boleh lah aku buatkan tutorial kat korang semua. hihi Ok lah, see you guys next time. 

blog comments powered by Disqus
Blog Widget by LinkWithin