...








Wednesday, November 30, 2011

Apa Itu Cinemagraphs dan 20 Gambar Cinemagraphs Terbaik

Cinemagraphs adalah term baru dalam dunia photography. Cinemagraphs adalah gambar yang secara umumnya hampir sama dengan gambar animated.gif. Tapi kualiti gambarnya jauh berbeza dari gambar animasi gif yang biasa. Cinemagraphs ni dihasilkan dengan mengambil satu siri gambar atau video dan gambar2 tersebut akan diedit menggunakan editing sofware dan di simpan dalam format gif. Mengikut pakcik Wiki pulak.

Cinemagraphs are still photographs in which a minor and repeated movement action occurs. They are produced by taking a series of photographs or a video recording, and, using image editing software, compositing the photographs or the video frames into an animated gif file in such a manner that motion in part of the subject between exposures (for example, a person's dangling leg) is perceived as a repeating or continued motion. ~Wikipedia

Term Cinemagraph ni diilhamkan oleh 2 orang photographer dari US iaitu Kevin Burg dan Jamie Beck yang mana diorang ni menggunakan teknik ni untuk menganimasikan gambar fashion dan gambar2 sekeliling sejak dari awal tahun 2011. Dari situ la munculnya kategori baru dalam dunia photography. Kalau nak tau lebih lagi hasil kerja diorang, boleh tengok website diorang .
http://cinemagraphs.com/ .

Kat bawah ni pulak adalah antara 20 contoh gambar cinemagraphs yang menarik. Jadi korang hayati lah baik2 kehalusan seni dari cinemagraph ni





Thursday, November 17, 2011

20 Gambar Gelagat Stormtrooper yang LOL!

Salam semua, disebabkan pagi esok aku takde paper. Hari ni boleh la isi masa terluang ni untuk buat post ringkas.

Takde apa yang nak diceritakan cuma tadi tengah berjalan2 kat internet tiba2 terjumpa pulak gambar2 action figure stormtrooper yang super lawak ni. haha. Tergelak sorang2 jugak la bila tengok gambar2 ni. Hilang rasa tension final exam ni. haha. Kalau korang pon rasa nak release tension, tengoklah gambar2 ni.




Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha 2011

Dihari yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan ini, Aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua reader2 dan sesiapa sahaja yang mengenali diriku ini. Juga ampun dan maaf sekiranya ada perkara atau lontaran2 perkataan dan tulisan yang menyebab kan korang tersinggung atau terasa hati.

Jangan lupa jugak untuk perbanyakkan amalan dalam bulan zulhijjah ni. Ingat raya haji ni lagi besar fadhilatnya dari raya puasa. Rugi la kalau tak perbanyakkan amalan. Kalau ada duit nak buat korban tu boleh la buat. Lepas tu sedekah la sikit daging lembu tu kat sini. hihih. Boleh masak sup gearbox ke, sup tulang ke. kan best.

p/s: Raya haji kali ni tak sempat nak buat poster cun2, poster kat atas ni je sempat buat. hihi.

Thursday, October 27, 2011

Photography: Jenis-jenis Lens DSLR

Salam semua reader, lama rasanya tak mencurahkan idea kat blog ni. Setiap kali nak update je mesti ada halangan yang datang. Haishh. Tapi hari ni, berjaya jugak aku update. Hari ni aku akan berkongsi serba sedikit ilmu berkaitan photography. Kalau dulu kita dah belajar mengenai Aperture, ISO dan juga Shutter Speed. Hari ni kita nak belajar mengenai lensa2 yang boleh diguna pakai pada DSLR.

Rasanya kita semua tahukan yang lens ni merupakan salah 1 aksesori utama dan terpenting untuk pengguna DSLR. Takde lens memang tak boleh nak tangkap gambar la kan. Kalau kita tengok kat pasaran sekarang. Ada bermacam2 jenis lensa ditawarkan dan setiap lensa mempunyai specialty nya masing2. Kalau dari segi harga pula, kita boleh jumpa dipasaran lensa yang harganya serendah RM300 sehinggalah ada yang mencecah Ratusan ribu ringgit. Gila mahalkan. Dah boleh beli kereta sebijik. Tapi hari ni kita taknak bincangkan pasal harga, tapi kita nak tengok apa kegunaan setiap jenis lensa ni...

Thursday, October 6, 2011

Steve Jobs 1955-2011 [Infographic]

Hari ini dunia telah kehilangan seorang insan yang telah banyak memberikan impak pada dunia teknologi. Seorang insan yang berfikiran besar dan dikatakan sebagai "The Modern Einstein" kerana mempunyai tahap kreativiti yang sangat tinggi, daya kepimpinan yang amat2 luar biasa dan memberi banyak inspirasi kepada ramai orang kat luar sana. 

Kalau lah Apple tak pernah wujud, mungkin dunia teknologi pada hari ini tak sama macam sekarang. Takde lah wujudnya smartphone2 hebat macam Samsung Galaxy S2, HTC Sensation, Motorola Droid Bionic dan mungkin takkan munculnya tablet2 canggih seperti Samsung Galaxy Tab 10.1, Asus Eee Pad Transfomer, Blackberry Playbook dan macam2 lagi. Thanks to Apple product yang diilhamkan oleh Steve Jobs, sebab menjadikan company2 yang lain lebih berdaya saing dengan lebih hebat antara 1 sama lain. 

The History Of Apple & Steve Jobs (Infographic)

P/s: Korang yang pakai produk Apple mesti terasa kehilangan Steve Jobs ni kan. Walaupun Steve Jobs dah takde, tak bermakna Apple akan jatuh. Sebab tu la Apple mewujudkan Apple University untuk melatih orang2 baru supaya mampu memberikan idea2 hebat dan berfikiran seperti Steve Jobs. 

Bila Haiwan Tersenyum Riang


Kadang2 bila kita rasa sedih mesti kita cari sesuatu untuk menghiburkan hati kita atau melupakan sesuatu benda tu. Betul tak. Contohnya, tengok movie ke, pergi karaoke ke, baca buku ke. Macam2 lagi kan. Tapi kita selalu terlupa sebenarnya benda2 disekeliling kita sendiri boleh menghiburkan hati kita. Contohnya haiwan. Sifat haiwan hampir serupa dengan manusia. Cuma haiwan tak dikurniakan akal untuk berfikiran sehebat kita. Percaya tak percaya haiwan pon boleh buat kita tersenyum dan kadang2 tu boleh gelak guling2 la.

Tak percaya tengok la gambar kat bawah ni ....

Thursday, September 15, 2011

Apa itu iPhoneography ?

Apa bendanya iPhoneography ni? Makanan ke, ubat ke? Haha. Rasanya dengan dengar nama ni je mesti dah ada yang boleh agak kan. Sebenarnya "iPhoneography" ni adalah 1 term baru yang digunakan dalam seni photography. Buat pengetahuan korang, Iphoneography adalah salah 1 seni menangkap gambar menggunakan telefon pintar "Apple iPhone".

Kalau nak diikutkan benda ni menjadi 1 trend yang sangat hebat kat belah Europe dan US. Tapi kat Malaysia ni masih kurang lagi yang berjinak2 dengan iPhonegraphy ni. Mungkin disebabkan kos nak beli phone tu sendiri agak tinggi, sebab tu tak ramai yang cuba tu.

Best sangat ke tangkap gambar guna iPhone ni ?

Wednesday, September 7, 2011

Infographic: Cara Mengorat Awek Menggunakan iPhone

Hahaha, this is so funny. Aku rasa nak try la buat cara macam ni. Siapa ada iPhone boleh la try jugak. Apa yang korang perlukan ialah 1 app yang dipanggil Fake a Call. Tu je. Android user pon rasanya boleh cuba kalau ada app yang lebih kurang macam ni... hihihi




Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011

Salam Syawal buat semua rakan2. Di bulan yang mulia ini, aku ingin mengambil sedikit kesempatan untuk menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada menyebabkan antara korang rakan2 blogger mahupun sesiapa je la yang mengenali diri hamba ini terguris perasaan dan menyebabkan korang menyampah dengan aku ni. Takde niat pon dalam hati aku ni nak sakit kan hati mana2 pihak.

Sekiranya ada mana2 penulisan aku dalam blog ni menyebabkan korang tidak senang. Harap dapatlah dimaafkan, sebab segala penulisan dalam blog ni adalah tulus dari lubuk sanubari hati ku ini cewahh. Kalau ada mana2 komen korang yang aku terlupa nak balas tu insyaAllah aku cuba balas secepat mungkin ye. Hihi Oklah, seperti biasa tiap2 tahun aku akan sajikan korang dengan e-card raya. So kat atas tu la kad raya dari aku. Nak hantar kat rumah korang, tak tahu alamat pulak. Hihi. Tahun ni aku nak bagi pantun sikit.

Lapar puasa terketar-ketar,
Bila berbuka lega rasanya,
Kad raya tak sempat nak hantar,
E-card raya pun dah kira grand la ya!!!


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

p/s: Siapa ada mercun tu hulur2 la sikit, tahun ni tak sempat nak beli lah.. hihi

Thursday, August 18, 2011

Photoshop: Cara Membuat Gambar Transparent Background

Salam ramadhan semua. Lama rasanya kita tak bersua dalam dunia maya ni kan. hahah. Pejam celik pejam celik, dah masuk 19 ramadhan pon. Lagi beberapa hari je kita nak beraya. Tapi, korang dah gunakan bulan ramadhan ni sebaik mungkin ke? Yela, bulan ni kan bulan keampunan. Rugi lah sesiapa yang tak manfaatkan ramadhan ni sebaik mungkin la.

Ok back to the topic. Hari ni aku just nak bagi simple photoshop tips kan korang2 yang baru berjinak2 nak gunakan photoshop ni. Dulu aku ingat lagi waktu aku buat entry pasal "tips mendesign header", aku ada cakap buat header transparent lagi nampak cantik bila taruk dalam blog sebab boleh matching dengan background. Tapi masalahnya, ada lagi yang tak tahu macam mana nak buat background transparent ni. Haaa, sebab itu lah hari ni aku akan explain kan secara ringkas macam mana nak buat transparent background ni.

jom kita mulakan...

Wednesday, July 20, 2011

Tips Belajar Photoshop Bagi First Timer

Ramai kawan2 lama yang aku jumpa kat luar akan tanya pasal blog aku. Soalan paling fames sekali diorang suka tanya ialah " Wei, blog kau power gila la, bapak la hebat ko design. Ajar la aku wei Photoshop. Aku nak belajar jugak" ( Bahasa rempit ). haha. Soalan ni memang selalu la aku dapat. So, hari ni aku nak rungkaikan permasalahan yang dihadapi oleh first timer yang nak belajar photoshop ni.

Apa yang korang boleh buat. Kalau kita tengok sekarang ni, photoshop ni ada la satu software yang sangat2 bagus untuk korang masterkan. Sebab apa? Sebab korang boleh guna photoshop ni nak buat presentation, poster, layout kerja dan paling syok sekali boleh buat side income wooo. Korang tau tak, sampai la sekarang aku dah pernah collect beribu ringgit untuk design2 yang aku buat untuk client. Bukan nak menunjuk tapi nak tunjukkan bertapa beruntungnya kalau kita ada pengetahuan dalam penggunaan software Photoshop ni.

Antara method2 yang boleh korang gunakan untuk mula belajar ialah...


Wednesday, July 13, 2011

12 Jam Tangan Yang Canggih dan Unik

Salam semua. ye2 aku tau mesti ada antara korang tertanya2 kenapa lama blog ni tak berupdate kan. (elehh silap2 takde orang tanya pon). Sebenarnya sekarang ni aku sibuk bekerja. Haha, biasa lah nak menyara hidupkan. Maklumlah, duduk KL ni duit flow macam air. Kejap je habis. Sebab tu la blog ni tak sempat nak diupdate.

Ok lah, tu mukadimah aku. Haa, hari ni aku nak bercerita pasal jam. Sebab semenjak jam tangan aku habis bateri ni, aku asyik rasa nak beli jam baru je. Yela, jam tangan aku pun dah lama aku pakai. Jadi nak try tukar yang canggih2 sikit kan. Jadi, bersemperna aku nak cari jam baru ni, aku postkan entry "12 Jam Tangan yang Canggih dan Unik".

Apa lagi, jom la kita tengok jam tangan yang hebat2 ni.....

Friday, July 1, 2011

50 Fakta-Fakta Yang Menarik (Doodle)

Yo2 whats up. Fuhhh, macam rapper pulak. Hari ini aku nak sajikan korang dengan fakta2 yang boleh dikatakan agak menarik untuk yang mana semua fakta2 ni diterjemahkan dalam bentuk illustrasi atau doodle. Cool kan.

Boleh dikatakan banyak jugak la fakta2 yang aku baru tahu. Contohnya macam ni. Korang tahu tak kalau korang berada di India korang boleh berkahwin dengan Anjing. What the @#$%^. hahah. Tak masuk akal betul kan. Tapi ini semua fakta. Bukan tipu2 punya ye. Banyak lagi fakta2 yang best korang boleh baca nanti.

Tapi sebelum korang baca tu korang perlu kuatkan mental sebab ada 50 gambar yang korang akan baca. Silap2 boleh juling mata nak tengok semua gambar ni. Tapi apa2 pon semua fakta ni memang sangat menarik. Tak percaya tengok lah sendiri




ada lagi ni

Monday, June 27, 2011

Artwork: Book Cover Design #2

(klik untuk tumbesaran yang sihat)

Design type: Book Cover
Title: Refleksi Diri ( Bekalan Perjalanan Menuju Illahi )
Medium: Adobe Photoshop CS3
Duration: Tak ingat lah

Ni merupakan design cover buku ke-4 aku. Wahh, tak sangka ye. Dah banyak jugak cover yang aku designkan. Rasanya kalau nak dikenang2kan waktu dulu. Nak guna photoshop pon tak pandai. Tapi sekarang dah boleh design benda2 yang dulu dianggap mustahil. Hihi. Tapi ni semua perlukan practice. Bukan terus expert kan.

Design kali ni nak kata senang tak jugak sebab aku pon mula2 blur macam mana nak buat design pasal Refleksi Diri ni. Tension jugak la sebab masa yang diberikan tu singkat. 3 hari je. Last2 aku ambil je satu gambar pemandangan yang agak2 sesuai dan jadikan background. Kanta tu pulak kira simbolik la untuk self reflection kan. hihi. Tapi design ni belum lagi di finalize sebab aku pun tak dapat keputusan lagi dari client pasal design ni. Harap2 diorang puas hati lah. Kalau tak kena la buat balik (~_~").

Pada pendapat korang macam mana? ok tak? ke ada apa2 yang aku patut tambah? kalau ada cadangan boleh la bagi ye. Mana tau dapat naikkan lagi seri design ni. ok lah see yaa.

Klik sini untuk tengok design buku lain ( sini, sini , sini )

Wednesday, June 22, 2011

Photoshop: Out Of Bounds Effect

Salam semua, lama tak jumpakan. haha. Maklumlah, dah seminggu blog ni tak berupdate. Kebelakangan ni aku memang agak sibuk dengan kerja2 luar ni. Selalunya pukul 12 atau 1 pagi baru aku nalik rumah. Jadi masa nak update blog tu terbatas la.

Tapi takpe, hari ni aku akan sajikan korang dengan tutorial baru. Haaa, suka tak? Aku tau ramai dah tertunggu2 tu kan. haha. Hari ni apa yang aku nak ajar korang adalah "Tutorial Out Of Bounds". Out of bound ni ibarat gambar korang keluar daripada kertas gambar tu. Erkk betul ke bahasa aku ni. Ahh takpelah, tapi korang dapat lah kan apa idea aku nak cakap ni. Dia ibarat menjadikan gambar korang tu seolah2 3 Dimension.

Tutorial ni agak panjang jugak sebab aku terpaksa elaborate satu2, takut nanti ada pulak beginner yang tak faham kan. Yang dah expert tu confirm takde masalah la. Ok, tanpa melengahkan masa lagi. Jom kita mulakan.

Tuesday, June 14, 2011

Infographic: The Evolution of Blogger

Hari ni aku nak kongsikan 1 Infographic yang best dekat korang. Kalau kita lihat, dunia blogging dah bermula dari tahun 1990 iaitu dengan "Online Diary". Tapi lama kelamaan, dunia blogging berubah bila mana pada tahun 1994, Justin Hall membuat blog yang pertama yang dipanggil Justin's Link From The Underground. Lepas tu baru la "Web + Log" diwujudkan oleh John Barger. Kiranya, kat sinilah bermulanya era Blogging yang sebenar dan dari saat itulah macam2 jenis blogger wujud. Korang tengoklah sendiri Inforgraphic kat bawah ni.

The Evolution of The Blogger
(klik gambar untuk lebih jelas)

Bila aku tengok infographic ni, aku ni jatuh pada Art and Design blogger. So, pada pendapat korang bila dah tengok Infographic ni, korang ni blogger jenis apa yek? Jenis Emo Blogger ke? hihi

Wednesday, June 8, 2011

Photography: Story of Kebaya

Lama rasanya aku tak upload gambar yang aku tangkap. Dalam hard disk ni pon dah berpuluh2 GB (gigabyte) gambar yang tak edit lagi. Fuhh punya la banyakkan. Hari ni pon aku sempat edit 4 gambar je. Tu pon dah makan masa 3 jam. Tapi 3 jam tu sebab aku buat sambil tengok cerita. hahah. So memang tak fokus la. haha.

Gambar yang aku tunjuk hari ni sebenarnya aku tangkap sebelum aku final exam hari tu. Punya la lamakan. Kalau korang nak tau model dalam gambar ni blogger jugak . Tak percaya. Ni blog dia. Haaa. Ni 1st time aku shoot blogger. hihi. Ok2, ni nak cerita pasal style editing aku pulak. Untuk gambar 1st, aku edit style yang aku selalu gunakan iaitu cross process effect. Lepas tu aku touchup2 sikit kasi makeup cun2 dan hasilnya macam korang boleh tengok.

Gambar2 lain...

Friday, June 3, 2011

10 You Tube Singer Pilihan Ezhan Artwork

Hye semua. Mmm, sebenarnya hari ni aku tak tau nak update apa. Nak buat tutorial, banyak pulak nak kena edit nanti. Nak upload gambar yang aku shoot, tak siap edit lagi. So aku decide nak buat list 10 Youtube Singer yang selalu aku dengar. haha. Ni kira post santai la nak mengelakkan dari blog ni bersawang. Lagi pon dulu aku pernah buat post pasal 10 Youtube Vlogger pilihan Ezhan Artwork. Kira ni macam sambungan dia la.

Sejak duduk rumah sewa dulu, aku memang selalu layan Youtube ni sebab kat rumah sewa takde TV. Aku pon bukannya kaki DOTA. So, youtube ni ibarat TV la pada aku. Boleh jugak hilangkan boring dengan release tension kan. Kalau nak diikutkan, taraf youtube singer ni pon boleh diibarakan macam artis2 kat luar tu. Mempunyai bakat yang tinggi. Cuma yang membezakan, diorang ni mengembangkan bakat melalui medium youtube dengan harapan ada mana2 label nak angkat diorang jadi Singer. Ala, macam Justin Bieber la.

Apa lagi, jom tengok list pilihan ezhan artwork...

Sunday, May 29, 2011

Cara-Cara Untuk Menjadi "Famous Blogger"

Kalau korang betul2 nak jadi seorang blogger yang famous, follow je step ni betul2. Pasti berjaya. hihi

cartoon from www.weblogcartoons.com
Cartoon by Dave Walker.

p/s: Rasanya kalau nak jadi famous dalam bidang lain pon boleh pakai tips ni. Lol :D

Monday, May 23, 2011

15 Photoshop Action Pilihan Ezhan Artwork

Salam guys. Hari ni aku nak sharekan kat korang 15 Photoshop Action yang aku suka dan aku gunakan untuk macam2 kerja aku. Sebenarnya dalam koleksi aku sendiri, ada lebih 100 photoshop actions yang aku gunakan. Macam2 effect ada, tapi yang aku nak sharekan kat korang ni adalah antara yang terbaik dan paling best untuk korang gunakan pada gambar yang korang edit.

Ohh, sebelum tu, ada lagi ke yang tak tau photoshop action tu apa ? Action Script ataupun photoshop action ni adalah effect segera ( Instant effect ) yang mana effect2 ni semua dah direkod dan di compress kan dalam 1 file. Maknanya jika kita nak buat effect yang sama berulang2 kali, penggunaan Photoshop Action ni sangat2 la membantu. Tak payah lah korang nak kena buat effect tu dari awal balik kan.

Haa, kalau semua orang dah faham, jom kita tengok apa Photoshop Pilihan Ezhan Artwork...

Thursday, May 19, 2011

Photoshop: Typographic Wallpaper

Salam semua. Rasanya dah lama blog ni tak disajikan dengan tutorial photoshopkan. Maka hari ni aku akan sajikan 1 lagi tutorial yang ramai di antara korang request kat aku. Tutorial apa tu ? Haa, tutorial mengenai typography. Rasanya semua orang dah tau kan typography tu apa. Tak payah la aku nak terangkan. Sebenarnya kalau korang browse kat google ada banyak tutorial2 pasal typographic ni. Macam2 bentuk ada.

Tapi apa yang aku nak ajar korang hari ni ialah cara nak buat Typographic Wallpaper untuk desktop or laptop korang. Sebenarnya tutorial ni ada kat internet kalau korang cari. Tapi tak tau lah kenapa still ramai yang request kat aku tutorial ni. Maybe sebab susah nak faham kot atau pon korang yang tak faham english. haha. Tu la pentingnya english education. Tutorial ni aku dah improvise sikit mengikut cara aku.

Ok lah, malas nak melengahkan masa lagi. Apa kata kita mulakan sekarang.

Sunday, May 15, 2011

Bukan Mudah Nak jadi Photographer.

Salam guys, lama rasanya tak masuk blog ni menulis. hihi. Sebab exam la katakan. Tapi sekarang aku dah bebas. Wohoo. Exam dah habis. Boleh mula balik fokus pada kerja2 yang tertangguh. Kesian client2 aku tunggu design diorang. Mesti semua tengah maki hamun kat aku tu sebab lambat submit. haha. Sorry la ye.

Berbalik pada tajuk asal kita. Bila kita bercakap pasal photography ni mesti orang akan terbayangkan DSLR kan. Secara lumrahnya orang akan pandang macam tu la. Kalau ada DSLR je baru di gelar photographer. Sebenarnya tak jugak. Kalau korang pakai kamera digital biasa sekali pon. Korang tetap akan dipanggil photographer. Betul tak. Haha. Cuma bezanya skill korang tu la.

Apa yang paling penting dalam photography ni ada la teknik dan jugak "art of seeing" korang. Kalau korang berjaya mencari moment yang betul2 best. Confirm gambar korang tangkap cantik. Sebenarnya hari ni aku just nak sharekan gambar2 photographer yang pada aku mereka ni sangat luar biasa. Sukar lah kalau nak diungkapkan dengan kata2. haha. lidah terkelu bila tengok diorang ni. Tak percaya, korang tengok lah sendiri.

Jom tengok....

Sunday, May 8, 2011

The World's Largest Miniature Airport

Salam semua. Lama rasanya blog ni tak berupdatekan. Mesti ramai yang rindu. (Tangan di dada, mata ke atas). Haha. Sebenarnya minggu ni aku tengah final exam, so memang takde masa sangat la nak update blog ni. Ni pon aku curi2 masa je nak update blog. haha. Bertapa sayangnya aku kat blog ni kan. Tak mahu dibiarkan terbengkalai.

Hari ni aku nak sharekan suatu benda yang menarik. Aku rasa, majoriti lelaki mesti minat pasal kapal terbang kan. Tu andaian aku je la. Sebab aku ni memang minat gila dengan kapal terbang. Cuba korang tengok gambar kat bawah ni. Gambar kat bawah ni merupakan " The Largest Miniature Airport In The World" . Ni ada sedikit fakta yang aku jumpa pasal miniature airport ni :
  1. Merupakan model sebenar Hamburg's Fuhlsbuttel International Airport
  2. Mempunyai 40 model kapal terbang
  3. 40,000 lampu
  4. 15,000 figurines
  5. 500 kereta
  6. 10,000 pokok
  7. 50 keretapi
  8. 1000 gerabak (wagons)
  9. 100 signal
  10. 200 switches
  11. 300 bangunan
Hampir 4.8 juta dibelanjakan dan hampir 7 tahun untuk desiapkan sepenuhnya. Sekarang, miniature airport ni dipamerkan di Miniature Wonderland Hamburg, German. Hebatkan. Jom kita tengok pula gambar2 menarik ni.


Saturday, April 30, 2011

4 Infographics-The Royal Wedding (Prince William dan Kate Middleton)

Salam guys and girls. How are you today? Fine? or not fine? (Macam cikgu english la pulak). Petang tadi korang tengok tak The Royal Wedding antara Prince William dengan Catherine Middleton? Aku tengok. Hahah. Semangat gila kan aku. Sebenarnya aku saje je suka2 tengok. Yelah, benda ni bukan selalu ada kan. Orang kata, Wedding Of a Century. Memang penuh adat la wedding diorang ni. Yang paling aku kagum ialah bertapa bersemangatnya rakyat2 Britain ni sambut wedding diorang. Memang cukup supportive la. Hampir 30 juta lebih manusia2 yang tengok wedding ni kat seluruh dunia tau, termasuk aku. haha. Gila ramai kan.

Kat sini aku just nak share 4 infographic yang cukup best pasal Royal Wedding ni. Bila aku tengok fakta2 ni. Terkejut gila la. Mana taknya. Bertapa mahalnya kos2 yang diorang laburkan nak buat wedding ni. Fuhhh. Aku malas nak cerita panjang2. Apa kata korang tengok sendiri. Tengok betul2 tau. 

Royal Wedding

Monday, April 25, 2011

Photoshop: Cara Penggunaan Photoshop Actions

Assalamualaikum . Hai geng2 blogger semua. Ingat tak hari tu aku ada post pasal Tips Membuat Design Yang Cantik ? Tak ingat ke ? Cuba korang try tengok balik post tu. Dalam post tu aku ada bagi tau yang penggunaan Photoshop action script boleh membantu korang untuk menghasilkan design yang cantik. Tapi masalahnya ramai lagi yang tak tau apa bendanya Photoshop Action Script ni ?
Ok, ni aku nak jelaskan kat korang. Photoshop Actions ni merupakan benda yang boleh merekod setiap effect yang korang buat pada photoshop. Maknanya bila korang nak menggunakan lagi effect yang korang buat tadi. Korang just tekan 1 button je dan automatik effect tu akan jadi. Dalam bahasa mudahnya "Effect Segera". Tapi sekarang ni, dah banyak effect segera yang kita boleh download je kat internet dan kebanyakkan effect2 tu sangat lah cantiknya. So dah fahamkan apa tu Photoshop Actions ni.
Kalau dah faham sekarang ni aku nak terangkan step-by-step macam mana nak menggunankan Photoshop Actions ni. Jom kita mulakan...

Friday, April 22, 2011

Artwork: Flaming Pan Project

(Flaming Pan Official Logo)

Salam semua. Pejam celik pejam celik rupanya dah masuk hari Sabtu pon. Kejap je masa berlalu kan. Hari ni juga la cuti study week aku mula. Fuhh, dah nak dekat habis semester 4 dah rupanya. Disebabkan minggu2 akhir semester ni jugak la aku agak sibuk nak menyiapkan semua report2, assignment, projek, design...macam2 lagi la. Memang letih gila la. Sampai blog ni pon tak sempat nak berupdate. Kesian siapa yang datang melawat blog ni kan. Masuk2 je tak update, masuk2 je tak update. Hahah. Mesti korang bosan dengan blog ni.

cehhh, panjang pulak aku beleter. Jom balik topik asal kita. Kalau ikutkan hari ni aku nak postkan tutorial baru untuk korang. Tapi sebab ada benda yang tak dapat dielakkan. Aku postpon esok ataupun lusa. Hari ni aku just nak sharekan kat korang antara projek design aku yang paling latest. Projek ni merupakan projek design untuk kedai makan. Jadi, design kali ni jugak memerlukan aku untuk pergi shoot gambar makanan untuk di masukkan dalam design. Keseluruhannya, aku berjaya menyiapkan 11 design yang berlainan. Banyakkan. Ni la merupakan Job design paling besar aku pernah dapat. Memang penat habis la nak menyiapkan....

Tuesday, April 12, 2011

Photoshop: Stereographic Image / Small Planet

Salam semua. Haa! seperti yang telah dijanjikan, hari ni aku akan berikan korang tutorial pasal Stereographic Image atau Small Planet. Kesian korang kan dah lama sangat tunggu tutorial ni. Tapi takpe, hari ni korang akan belajar macam mana nak buat gambar stereographic ni. Benda ni nampak macam susah tapi sebenarnya senang sangat. Tak sampai 10 minit pon korang dah boleh siapkan.

Tapi ada pantang larang nak buat gambar stereographic ni. Haha! dah macam bomoh pulak kan. Sebenarnya untuk buat stereographic image ni, gambar panorama adalah yang paling sesuai. Kalau korang guna gambar biasa. Korang kena crop dulu gambar tu supaya jadi ala2 panorama. Contoh gambar yang sesuai adalah macam kat bawah ni yang aku dapat dari sini. Gambar ni jugak la yang akan aku gunakan untuk tutorial kali ni.

Ok, jom kita mulakan...

Thursday, April 7, 2011

Tips Membuat Design Yang Cantik

Salam semua. Bertemu kita lagi dalam ruangan tips pilihan. hahah! Macam rancangan bual bicara pulak. Ok lah. Sebenarnya dah ramai yang tanya aku macam mana setiap kali aku buat sebarang design, boleh nampak cantik? Cantik sangat ke design yang aku buat? Rasanya tak la secantik mana sebab setiap kali aku tengok design orang lain, aku mesti jeles sebab design diorang lagi cantik.

Sebenarnya lah kan, nak menghasilkan sesuatu design tu taklah semudah yang disangkakan. Kadang2 walaupun design tu nampak macam simple je nak buat (cth: header dan logo) Tapi nak perah idea tu bukan la sesenang mana. Silap2 boleh pecah otak tau. haha. Tapi jangan risau, aku akan bagi tips macam mana cara aku mendesign supaya lepas ni korang boleh buat design yang lagi cantik daripada aku ( wahh! ni lawan tokey ni. hihi ). Ok, jom kita baca tips2 ni.

Thursday, March 31, 2011

"The Paper Office" Seni Kertas Yang Kreatif

Hye geng2 semua. Cuba korang tengok ni. Karya yang dibuat dengan hanya menggunakan kertas. Sangat menarik dan teliti kan ? Tak sangka dengan menggunakan kertas je boleh hasilkan karya yang sangat cantik macam ni. Dulu waktu kecik2 nak buat origami pon dah terkial2. Kalau buat macam ni, silap2 sebulan belum tentu siap lagi. Hahah! Dah puas aku cari owner dia tapi still aku tak dapat kenal pasti siapa yang buat karya ni. Apa2 pon aku memang salute la hasil kerja dia.

Cuba la korang hayati sendiri, penuh berseni kan. Dah macam suasana kat office sebenar pulak....



Jom tengok yang lain pulak...

Thursday, March 24, 2011

30 Gambar Stereographic Yang Super Cool

Salam semua, hari ni ada gambar2 menarik aku nak share kan kat korang. Korang tau tak apa tu gambar Stereographic Planet? Tak tau ke?

The stereographic projection, in geometry, is a particular mapping (function) that projects a sphere onto a plane.The stereographic projection is a way of picturing the sphere as the plane, with some inevitable compromises. Because the sphere and the plane appear in many areas of mathematics and its applications, so does the stereographic projection; it finds use in diverse fields including complex analysis, cartography, geology, and photography - (WIKIPEDIA )

Dalam bahasa mudahnya stereographic adalah gambar yang dijadikan sfera pada canvas atau kertas. Haa, faham tak? Gambar macam ni tak boleh jadi terus dari kamera. Mesti kena edit dulu baru boleh. Nak edit tu pulak yang aku tau boleh guna software adobe photoshop. Yang lain tak tau la pulak. Korang tak faham lagi ke gambar stereographic ni apa?

Cuba korang tengok gambar2 ni mesti korang faham.....

Monday, March 21, 2011

Ezhan Artwork Official Facebook Page

Hai hai hai semua. Hari ni merupakan satu hari yang bersejarah buat blog ni sebab baru je beberapa minit lepas ezhan artwork dah pon melancarkan Official Facebook Page. Yahooo! haha. Mesti ada yang pelik kan, blog ni dah 3 tahun lebih tapi baru nak buat fan page sendiri. Ye, memang dulu aku tak nak pon nak buat fan page sendiri ni sebab malas nak manage. Tapi atas desakkan ramai, aku pun decide la nak buat fan page ni.

Pada mulanya aku buat page ni sebab aku nak delete formspring aku. Kat formspring tu dah banyak sangat spam sampaikan aku nak baca soalan2 kat situ pun dah malas. Di sebabkan spam2 ni la ramai yang betul2 nak bertanyakan soalan aku buat dek je. Minta maaf ye kepada yang bertanyakan soalan kat formspring tu. Sebab tu la lahirnya Ezhan Artwork Facebook page ni.

Facebook page ni pada aku akan meningkatkan lagi komunikasi 2 hala antara aku dan juga reader. Kenapa aku cakap macam tu, sebab:-

Tuesday, March 15, 2011

Artwork: Book Cover Design

(klik untuk tumbesaran yang sihat)

Design type: Book Cover
Title: Manusia dan kebenaran
Medium: Adobe Photoshop CS3
Duration: Tak ingat lah

Hari ni tak banyak yang nak di bicarakan. Just nak tunjukkan antara hasil karya terbaru yang aku design. Ni merupakan cover buku ke-3 yang aku dah hasil kan. 2 untuk buku dan 1 untuk al-quran. Klik sini untuk tengok design lain ( sini, sini )

Perkara paling mencabar untuk design kali ni bila aku terpaksa selitkan tulisan jawi dalam design. Memang pening lah nak memikirkan mana nak cari tulisan jawi ni. Tapi akhirnya aku berjaya jugak selesaikan masalah ni. Caranya simple je. Tulis guna marker atas kertas, tangkap gambar dan masukkan dalam photoshop. Hahaha! Sebab tu la kalau korang tengok betul2 tulisan tu, nampak agak kurang kemas sebab tu tulisan tangan aku. Hihi. So apa pandangan korang untuk design kali ni. Berapa bintang agak2nya boleh dapat? hihi.

Ok lah tu, see you nest time

p/s: sekarang ni tengah sibuk menyiapkan design untuk kedai makan pulak. fuhhh, due date dah nak dekat ni.

Tuesday, March 8, 2011

Photoshop: Cara Menukar Warna

Salam semua. Rasanya dah lama blog ni tak di serikan dengan tutorial photoshop kan. Mesti dah ramai yang rindu ( konon2 la ). Ok lah, untuk memulakan balik sesi tutorial photoshop aku yang dah lama tak muncul2 kat blog ni. Hari ni aku akan ajar korang macam mana cara kita nak merubah warna sesuatu objek atau benda2 lain dalam photoshop.

Tuorial kali ni memang di khaskan untuk mereka yang baru nak mula menggunakan photoshop. Kalau yang dah expert tu mesti lah dah tau kan. hihi. Ok la, jom kita mulakan kelas kita...

Thursday, March 3, 2011

10 You Tube Vlogger Pilihan Ezhan Artwork

Yo wassup2 blogger2 sekalian. ( 1st time ber-rapping dalam blog ni ). Hari ini aku nak utara kan topik yang boleh ditakatan menarik masa kini. Topik apa tu? Haaa, pasal Vlog. Rata2 sekarang ni dah ramai blogger2 mula berjinak2 dalam dunia vlogging ni. Bagus jugak tu sebab kat Malaysia ni tak ramai vlogger. Yang ramai pon Blogger je.

Tapi sebenarnya apa benda Vlog ni ? Kalau korang nak tahu, Vlog ni adalah singkatan untuk "Video Blogging". Maknanya, kita berblogging dengan menggunakan medium video. Cara ni sebenarnya sangat2 interaktif sebab penonton lagi terhibur dan mesej yang disampaikan lebih straight to the point. Tapi untuk beraksi depan kamera bukan lah mudah. Kalau tak kena cara, silap2 takde siapa pon nak tengok video kita. hahah!

Kalau korang nak tau aku sebenarnya dah lama suka tengok video2 dari vlogger2 hebat ni. Boleh dikatakan setiap kali aku bukak internet, confirm aku bukak You Tube tengok gelagat diorang ni. Lawak gila la cakap lu. Kat sini aku senaraikan 10 Youtube Vlogger yang paling aku suka. Kalau diorang buat video baru, confirm aku cepat2 tengok la.

Haa, meh tengok siapa pilihan aku...

Friday, February 25, 2011

Inilah Yang Dinamakan Cinta

Siapa yang tengah bercinta tu jangan lah jadi macam ni ye. Hahah! Nak gelak puas2 lah.


Dalam percintaan mestilah selalu jujur. Kalau tak macam ni lah jadinya. Kena kidnap dengan Alien. Pesanan khidmat masyarakat ini di bawakan oleh ezhan-artwork. TEHEE

p/s: cuti midsem sudah bermula, alangkah indahnya rasa dihati. hihii

Monday, February 21, 2011

Photography: "ISO Sensitivity"

Salam semua. Hari ni aku nak sambung balik pelajaran kira pasal perkara2 asas yang korang perlu tahu bila menggunakan DSLR. Ingat tak dulu aku dah terangkan pasal Aperture dan juga Shutter Speed. Kalau tak ingat boleh klik sini dan sini untuk revise balik.

Hari ni aku nak bercerita pulak mengenai ISO. Kalau korang perhatikan dekat kamera DSLR korang tu, mesti korang akan nampak tulisan ISO kan. So, apa bendanya ISO tu ? ISO9001 tu ke? Bukan2! tu iso lain. Dalam term photography,
ISO atau ASA ( American Standard Assosiation ) adalah satu cara pengiraan untuk kelajuan film (kodak) dan juga tahap sensitiviti /kepekaan pada cahaya.
Jom sambung baca lagi...

Wednesday, February 16, 2011

Apa yang korang tahu pasal Google Blogger ?

Hai geng2 semua. Lama rasanya tak update blog ni. Rasanya dah dekat seminggu lebih jugak la. Sekarang ni memang dah agak sibuk sikit la. Dengan test la, assignment la, design lagi. Macam2 benda lagi la kena buat. So, blogging terpaksalah ditolak ketepi kejap. Kesian blog ni bersawang. Haa, untuk post kali ni aku nak ceritakan benda yang boleh dikatakan menarik jugak la untuk blogger.

Kebanyakan antara blogger2 kat Malaysia ni, rata2 menggunakan platform Blogger untuk menulis blog. Betul tak. Tapi ada juga yang menggunakan wordpress untuk berblogging. Sebenarnya terpulang pada diri sendiri la nak guna yang mana pon. Janji korang selesa. Ok, hari ni aku nak cerita sikit la Fakta2 Google Blogger yang korang mungkin tak tau lagi.

Selama ni kita asyik guna je kan. Tak tau pun siapa la yang cipta blogger ni semua. So jom kita tengok...

Tuesday, February 8, 2011

Inspiration: Best Collection of Photo Manipulation

Hello2 rakan blogger dan bukan blogger sekalian. How are you guys doing? hihi. Hari ni nak tujukkan kat korang semua gambar2 yang sangat2 lah amazing nye. Gambar apa yang aku nak tunjuk ni? Sebenarnya gambar yang aku nak tunjukkan ni ialah koleksi photo yang dah di manipulasikan atau bahasa saintifiknya "photo manipulation".
Photo manipulation is the application of image editing techniques to photographs in order to create an illusion or deception (in contrast to mere enhancement or correction), through analog or digital means -wikipedia
Koleksi2 gambar ni adalah dari designer2 dari seluruh dunia. Diorang ni sangat2 lah berbakat. Aku kalau boleh nak sangat edit gambar macam diorang. Tapi malangnye still tak mampu lagi. Ok lah. apa kata korang layang karya2 diorang yang hebat ni.

jom tengok yang lain pulak...

Saturday, February 5, 2011

1st Time Makeover Template Orang

Semalam pada 4.2.2011 bersamaan hari Jumaat penghulu segala hari, aku dengan jaya nye telah berjaya membuat full template renovation kat blog fahmie ( skema gila ayat. haha). Ni 1st time aku renovate kan blog orang. Kalau nak diikutkan, aku takot gila nak me-renovate2 blog orang ni. Bukan apa, sekali silap fuhh, jenoh nak recover balik. Kalau blog sendiri takpe. Kalau tersilap salah sendiri la. Ni kalau blog orang. Haa, confirm kena kejar dengan parang la jawabnya.

Sebenarnya aku buat ni atas dasar nak mencuba je. Dah ramai sebenarnya mintak aku buatkan template. Tapi aku tak berani. Sebab tak nak tanggong risiko. Tapi orang selalu cakap "belum cuba belum tahu". So aku pon terima la job yang fahmie ni requst kat aku. Dia nak aku buatkan template baru untuk dia. Dah lama aku tak godek2 html ni. Serius banyak gila aku dah lupa. Lama jugak la nak fahamkan balik structure dalam html ni. Tapi atas berkat kesabaran dan usaha (cewahh) berjaya jugak la aku buat walaupun tak secanggih mana.

(Ni la template lama si fahmie ni. Sekarang ni tinggal kenangan je la. hihi)
Dan ni pula template baru dia....jeng...jeng...jenggg..

Monday, January 31, 2011

photography: "Aperture"

Hari tu kita dah belajar serba sedikit pasal shutter speed kan. So hari ni kita belajar pula pasal Aperture. Apa kebendanya aperture ni. Dalam istilah saintifiknya.
Aperture ni adalah bukaan iris pada lensa ketika gambar diambil. Jika bukaan iris tu lebih luas, maka lagi banyak la cahaya boleh masuk. Kalau bukaan kecil. Sikit lah cahaya boleh masuk. Prinsip ni sama konsep dengan mata kita.
Aperture ni kalau kita tengok pada kamera, selalunya dia di labelkan dalam format "f-stops". Contohnya macam ni f/1.8, f/2.8, f/4, f/22.... dan banyak lagi lah. Cuba korang check range aperture kat lens korang. Mesti ada tulis.

jom tengok pula rupa bentuk aperture dan macam mana dia berfungsi...

Thursday, January 27, 2011

Infographic: Evolution of BATMOBILE

Tadi waktu tengah syok2 surfing internet nak cari ilham, tiba2 terjumpa pulak 1 infographic yang sangat cool ni. Infographic ni berkaitan Batman. Woo, cakap pasal batman, aku minat gila cerita batman ni. Paling aku suka vehicle yg digunakan. Design dia superb dan canggih. Paling aku suka kereta "Thumbler" dalam cerita "Dark Knight". Rare gila la design dia. Dapat sebijik taruk kat rumah mesti semua orang pandang. haha. Ok lah. Infographic yang aku jumpa ni sebenarnya berkaitan Batmobile yang digunakan dalam animasi Batman dari tahun 1941 sampai lah 2010. Banyak gila rupanya design2 kereta batmobile ni. Baru aku tau bila tengok infographic ni.

Kalau korang pon nak tau ada banyak mana batmobile ni, jom tengok infographic ni...

Blog Widget by LinkWithin