...








Friday, December 31, 2010

Summary Ezhan Artwork 2010

Sedar tak sedar 2010 dah pon nak melabuhkan tirai. Macam2 kenangan manis dan pahit dah ditempuhi sepanjang tahun ni. Aku pon dah nak melangkah ke sem 4 Bachelor Engineering Technology in Mechatronic. Makin bertambah la cabaran akan ditempuhi nanti. Tapi tu semua rempah ratus untuk mencapai kejayaan. Kalau nak berjaya memang kena susah dulu.

Blog ezhan artwork ni pon dah menjangkau usia 3 tahun. Kira still baru lagi la kan. hihi. Sebab aku rasa tahun ni la aku betul2 serius menulis blog. Tahun ni jugak la banyak pencapaian yang aku dapat dengan blog ni. Boleh dikatakan blog ni merupakan batu loncatan untuk aku. Sebab dari blog ni la ramai yang nak mengupah aku mendesign. Boleh jugak tambah duit poket. hihi.

Memandangkan hari ni last kita di tahun 2010, aku nak buat srecap/summary pasal perkara yang dah berlaku pada blog ni sepanjang 2010. Jom tengok...

Tuesday, December 28, 2010

Siapakah Dia 10 Header Blog Tercantik 2010 ?

Salam semua. Hari ni aku nak buat entry ringkas je. Korang tau tak yang blog 2dayblogger ada menganjurkan "Pencarian 10 Header Blog Tercantik 2010". Tak tau ke? Isykh2. Ok, macam ni. Konsep yang digunakan sama je macam Blog Pilihan Malaysia 2010 hari tu. Korang perlulah mengundi. Haa, ala2 pilihan raya gitu.

Blog aku antara 50 blog yang disenaraikan kat situ. Jadi kalau korang rasa blog aku ni layak. Korang boleh tekan button vote kat bawah ni dan cari http://ezhan-artwork.blogspot.com. Lepas tu tekan la vote. Kalau korang rasa ada yang lagi layak. Vote la diorang. Ingat kebebasan memilih ada lah ditangan korang ( Wah, macam kempen betul2 pulak). haha. Ok lah, tu je benda yang nak disampaikan. Selamat mengundi.

button

Sunday, December 26, 2010

Tips Men-Design Header

Hye semua, Apa korang buat hujung minggu ni haa? mesti keluar jalan2 kan. Maklum lah sekarang kan macam2 sale ada. Sale balik sekolah la, sale hujung tahun la. Fuhhh, rambang mata tu. Rasa macam banyak je benda nak sambar. Tapi malangnya, check dompet. Duit pulak tak cukup. Cisss.

Ok lah, berbalik pada tajuk kat atas tu hari ni aku nak bagi korang sedikit tips yang mungkin boleh membantu korang dalam mendesign header korang sendiri. Kalau nak diikutkan, dah ramai yang tanya aku macam mana aku design header aku tu. Ada yang suruh buat tutorial lagi tu. Sekarang ni aku tak nak lagi bagi tutorial. Aku nak bagi tips dulu. Sebab apa aku tak nak bagi tutorial lagi? Sebab header ni merupakan satu benda yang subjektif. Ada suka colourfull, ada suka simple, ada yang suka serabut2 sikit kan. So sebab tu aku tak nak bagi lagi tutorial. Tapi bukan lah makna aku takkan bagi terus. Aku memang akan bagi. So stay tune ya.

Jom kita tengok tips2 dari aku.

Friday, December 24, 2010

Photoshop: Text Reflection

Salam semua. Bertemu kita kembali dalam segmen " Tutorial Bersama Ezhan Artwork". Haha. Dah lama kan tak bagi tutorial kat korang. So hari ni aku akan cuba ajar korang satu lagi basic dalam photoshop ni iaitu Text Reflection. Haa. Benda ni sangat best sebab dia boleh menaikkan seri korang punya text.

Rasanya kalau yang pandai photoshop tu mesti takde masalah nak buat reflection ni kan. So ni hanyalah sekadar revision untuk korang. hihi. Sebenarnya dalam penghasilan Text Reflaction ni. Ada banyak cara. Tapi aku paling suka cara yang aku tunjukkan ni sebab cepat dan mudah.

Ok lah, malas nak cerita banyak. Apa kata kita mulakan sekarang....

Tuesday, December 21, 2010

Best ke Taruk Lagu Dalam Blog ?

Hye semua. Hari ni aku terasa nak mengupas satu topik atau masalah yang ada dalam dunia blog Malaysia ni. Apa masalah tu? Isu muzik. Kenapa pulak dengan muzik. Haaa. Ni pasal masalah muzik yang diletakkan dalam blog. Rasanya dah ramai blogger ulas pasal isu ni. Macam2 pendapat ada. Ada yang tak suka habis2an la. Ada yang kata terpulang pada blogger tu la. Macam2 lagi la pendapat korang boleh tengok.

Walaupun benda ni dah lama diperkatakan. Tapi rasanya tak salahkan aku nak ulas lagi. Sebab banyak lagi blogger2 baru yang pandang ringan pada benda ni. Bukan nak kata letak muzik kat blog ni tak bagus. Bagus apa. Ada kelebihan sebenarnya letak muzik kat blog ni tau. Haa, ni yang nak cerita ni.

So jom kita mulakan dengan kebaikan dulu...

Sunday, December 19, 2010

30 USB Thumb Drive Yang Kreatif

Hye semua! macam mana weekend korang. Best tak. Weekend aku tak best la. Boring je. Mana taknye. Hujan je pagi petang. Otak pon jadi lembab. Nak keluar memang malas la. Ok lah hari ni just nak buat entry santai je. Tak nak serius2. Haha.

Hari ni apa yang aku nak sharekan kat korang ada lah design2 thumb drive yang sangat2 kreatif. Sekarang ni macam korang boleh tengok kat kedai2 dah macam2 design thumb drive ni kan. Ada yang comel, ada yang kecil gila, ada yang bercolor2. Macam2 la. Sampai rambang mata nak pilih. Capacity pon makin lama makin besar. Sekarang ni paling besar 16 gb kan (Ada lagi ke yang lagi besar?). Silap2 lagi 3 tahun, 1 Tera pon ada jual.

Ok lah. Malas nak membebel panjang. Apa kata korang tengok sendiri kekereatifan yang ditonjolkan dalam design thumb drive diorang ni. Check it out...

Friday, December 17, 2010

Photography: Black and White Sensation

Salam semua, sihat tak? Kalau tak sihat sila lah makan ubat ye. Hari ni aku nak "show off" kan koleksi gambar2 aku yang dah lama terperap dalam hard disk aku. Dah lama rasanya aku tak post gambar2 yang aku shoot. Gambar2 ni aku shoot waktu mengikuti kursus fotografi kat Unikl MIAT sebelum aku final hari tu. Lama la jugak tu kan. Dekat 3 bulan jugak la gambar2 ni tak berusik. Hari ni baru terasa nak godek2 gambar ni. haha!

Sekarang ni aku dah mula kurang minat gambar2 original yang terhasil dari kamera. Aku mesti nak edit dulu gambar tu sebelum publish kat mana2. Tak tau lah kenapa. Mungkin dah jadi habit kot. Aku edit bukan bermakna gambar yang aku tangkap tak jadi atau tak cantik (erkk..cantik ke aku tangkap?), cuma nak naikkan lagi seri gambar tu je. Kasi ada mood tersendiri pada gambar tu.

Aku tengok kebanyakan photographer professional kat luar sana pun dah jarang tunjukkan gambar original. Mostly diorang edit dulu gambar tu walaupun sikit je yang diorang touch up. Korang perasan tak semua tu? ke korang ni just tengok2 camtu je? Disebab benda ni lah aku pon terikot2 nak edit dulu gambar sebelum dipublishkan. hihi.

Untuk gambar kali ni. Aku sebenarnya main hentam je edit. Saja nak cuba black and white pada gambar. Sebab aku jarang gunakan black and white ni. So apa kata korang tengok lagi gambar2 lain yang aku edit...

Wednesday, December 15, 2010

Photoshop: Fake HDR

Salam semua. Hari ni aku nak bagi korang 1 lagi tutorial ringkas untuk korang tambahkan ilmu korang dalam Photoshop. Disebabkan ramai yang request untuk belajar cara buat effect HDR, hari ni aku akan tunaikan impian korang tu. Haha (macam pari2 la pulak main tunai2 impian ni).

Apa benda sebenarnay HDR tu. HDR tu nama panjang dia High Dynamic Range. Untuk lebih info korang tengok sini. Basically kalau nk buat HDR yang original. Korang memerlukan sekurang2nya 3 keping gambar yang sama. Yang mana setiap gambar tu perlu berbeza exposure dia (Ni semua term2 kamera). Contohnya -4, 1, +4. Bila digabungkan ketiga2 gambar tu, maka jadilah gambar yang dipanggil HDR. Tu la serba sedikit penerangan pasal HDR ni.

Tapi sekarang aku nak ajar korang buat HDR dengan hanya 1 gambar je. Tak payah susah2 ambil 3 gambar. Step dia pun sangat simple. Harap korang semua takde masalah nak follow. So jom kita mula belajar ye murid2...

Monday, December 13, 2010

Edit Photo Contest

contest
(klik gambar untuk ke contest)

Salam semua, hari ni tiba2 aku terasa bersemangat nak join contest. hihi. Memandangkan contest ni pasal mengedit gambar, lagi la syoknya aku nak joinkan. Tapi bukan la target aku nak menang. Hanya nak memeriahkan lagi suasana. Yelah harapan la nak menangkan sebab aku tengok yang join contest cik Dalia ni pon dah 360++. Wow banyak tu kan. 1st time tengok contest yang meriah macam ni.

Rupanya ramai blogger2 ni suka edit gambar yek. Hebat2 pulak tu. Rupanya selama ni korang sorokkan bakat korang yek. Tak elok tau simpan2 bakat ni. haha. Ok lah sambung balik cerita pasal contest. Sebelum nak join ni ada beberapa syarat kena ikut. Ni syarat2 dia ...

Sunday, December 12, 2010

Khas Untuk Peminat Adobe Photoshop

Hye semua, macam mana hari korang, best tak. Haha. Ok la hari ni takde apa yang nak ceritakan. Just nak bagi sedikit perkongsian untuk menambahkan sedikit pengetahuan dalam diri korang (macam skema pulak cakap macam ni). Haa, macam korang tau, software Adobe Photoshop merupakan satu ultimate tools (kalau orang putih cakap la) untuk designer2 atau pun mereka yang suka nak mendesign ni. Korang setuju tak? Memang pon. Setakat ni, takde lagi software lain yang semudah dan selengkap macam ni. Tengok je la. Dengan software ni la macam2 grafik korang boleh cipta.

Tapi korang tau tak macam mana agaknya rupa photoshop yang pertama dulu? Dari tahun berapa pulak photoshop ni wujudkan? Haa. Mesti korang tak tau kan. Yang tau tu buat2 tak tau je la. Hahah. So kali ni aku nak cerita sikit lah tentang sejarah awal photoshop ni. Bukan semua tau aku ceritakan. Aku hanya tunjukkan evolusi yang dah berlaku dalam photoshop ni. Baru la best nak guna photoshop.

Bak kata orang tua2, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal tergila2. hihi. Apa lagi, jom lah kita naik mesin masa doremon ni, kita merentas masa sekejap....

Thursday, December 9, 2010

Saya Sudah Semakin Dewasa.

Yeay!!! hari ni hari jadi aku. So, hari ni hari yang penuh dengan senyuman. Sikit pun tak rasa nak marah2. Kat sini aku just nak ucapkan Berbillion2 TERIMA KASIH kepada korang2 yang dah wish birthday dan sentiasa mendoakan aku. Moga2 kita sama2 akan diberkati oleh Tuhan. Hari ni je dekat facebook aku terima lebih dari 200 birthday wish. 1 peningkatan yang amat memberangsangkan. hihi. Sebab tahun lepas tak sampai pun 200. Tu tak termasuk lagi yang bagi sms dengan ym. Thanks sangat2. sampai tak terbalas lagi post2 kat wall facebook tu.

Paling best sekali siap ada yang buat special blog post lagi pasal birthday aku ni. Memang tak tau la nak cakap apa lagi, hanya ucapan terima kasih yang mampu aku berikan kepada Bro framstone dan lina. Korang memang terbaik la. Inilah yang bestnya berblogging, walaupun hanya berkenalan kat dunia maya je. Tapi masih lagi boleh berkawan rapat walaupun tak pernah jumpa.Haa! tak lupa jugak nak ucapkan Happy Birthday kat Huda sebab birthday dia pun hari ni jugak (yeay birthday kita sama la ). Akhir kata

TERIMA KASIH SEMUA

Wednesday, December 8, 2010

Apa Itu Stereo Camera ?

Apa benda nya Stereo Camera ni? Haa, ni yang nak bagi tau ni. Menurut wikipedia, Stereo Camera ni ada la sejenis kamera yang memilik 2 atau lebih lensa dengan sensor gambar yang berasingan. Ini membolehkan kamera tu berfungsi macam mata manusia dan menjadikan gambar2 kelihatan ala2 3D gitu. Jarak antara 2 lensa tu sama dengan jarak mata manusia ( lebih kurang 6.35cm). Kalau untuk 3D movie. Diorang pon akan pakai "video cam" yang ada 2 lensa juga untuk dapatkan effect 3D tu. Cool kan.

Macam mana pulak lah bentuk stereo camera tu pulak kan...

Sunday, December 5, 2010

Photoshop: Mengubah Warna Mata

Salam semua. hari ni ezhan-artwork sekali lagi tampil memberikan tutorial. hihi. Kali ni aku nak ajar korang macam mana nak ubah warna mata dalam gambar. Haa, perempuan mesti suka kan tutorial ni ( aku teka je ). Sebab perempuan kan suka sangat pakai contact lens color2. Lepas ni tak payah dah nak beli contact lens mahal2 semata2 nak tukar warna mata. Guna photoshop je. Tapi kalau yang betul2 rabun tu takpe la. haha

Bagi yang dah pandai photoshop tu mesti tau kan macam mana nak buat. Sebab benda ni boleh dikatakan agak basic. So kepada sesiapa yang baru nak berjinak-jinak dengan photoshop tu, harap tutorial ni dapat membantu. So apa lagi, Jom kita mula belajar...

Friday, December 3, 2010

Artwork: Al-Quran Cover Design

Hari cuti ni, rezeki aku agak murah sebab banyak job2 design aku dapat dan kebanyakkannye design2 yang agak extreme bagi aku. Design extreme tu macam mana? Contohnya macam kat atas ni la. Design yang memerlukan kita untuk berfikir diluar kotak. Aku dapat job ni dalam beberapa hari lepas dari saudara aku sendiri. Due date memang kejap gila la. Memang tak tidur malam la dibuatnya. Tapi apa yang mudahnya pasal design ni ialah kulit depan dan belakang yang sama. Design dia pon bukannya jenis yang tradisional macam Quran2 lama tu. So tak la pecah kepala sangat. Konsep yang aku gunakan kat sini adalah "moden dan juga exclusive". So korang nampak tak macam exclusive ? Haha.

Ooo, lupa pulak nak bagi tahu. Design2 ni semua adalah untuk satu badan NGO yang diberi nama "Aqsa Syarif". Yang mana badan kebajikan ni bertanggungjawab menyebarkan maklumat, memberi bantuan kemanusiaan,bantuan kewangan dan juga kerjasama. Misi utama mereka ni adalah untuk mengembalikan hak rakyat Palestin dan Ummah. Oleh sebab itu aku rasa amat berbesar hati dapat menyumbangkan sedikit kepakaran aku untuk badan NGO ni. (Siapa yang nak memberikan sumbangan untuk Aqsa Syarif ni pon boleh).

Last sekali aku nak ucapkan juga jutaan terima kasih untuk kakak comel ni ( Kak Lina :P ) sebab dia banyak tolong aku mendesign. Sanggup tu dia tolong carikan bahan2 untuk aku. Hihi. You the best la kakak.

Arrr, aku ada buat 2 design. So jom tengok lagi satu......

Wednesday, December 1, 2010

Khas Untuk Peminat Kucing... Meow

Hye semua! Rasanya lama jugak tak update blog ni. visitor pon dah menurun sikit. Tapi nak buat macam mana, aku terpaksa men-setelkan semua tugas2 mendesign yang aku dapat. Perghh, cuti2 ni memang banyak la job design aku dapat. Tak terkejar dibuatnya. Nak keluar pergi jalan2 pon terpaksa fikir dua tiga kali. Karang kalau keluar, lambat pulak siapnya. So nak tak nak, memang duduk rumah je la memanjang.

Hari ni x de apa yang nak cerita sangat, just nak kongsikan gambar2 menarik bagi peminat kipas susah mati kucing. Hihi. Aku pon minat kucing jugak, Tapi sebab mak aku tak suka, tak dapat la nak bela ( sob2). Orang kata kucing ni ada 9 nyawa. Betul ke yek? aku pon tak tau.

Ni antara fakta tentang kucing :
  1. kucing ada lebih kurang 30 gigi dalam mulutnya ( manusia dewasa ada lebih kurang 32 batang gigi)
  2. Kucing haiwan paling lama tidur, iaitu 16 jam
  3. Kucing sangat pembersih sebab selalu membersihkan badannya degan air liur yang mengandungi ejen pembersih
  4. 1 tahun kucing = 6 tahun manusia (umur kucing ni pendek je. sekitar 11-12 tahun)
  5. Ada orang kata air kencing kucing ni glow in the dark (tak tau la betul ke tak)
  6. Kucing rumah merupakan pemburu yang hebat kenara mampu memburu dan membunuh beribu species hidupan tapi harimau hanya mampu memburu 100 species hidupan je (So mana yang lagi ganas? kucing ke harimau. hihi)
  7. Yang paling bestnya kucing merupakan binatang kesayangan Rasulullah SAW (Kalau kita bela, dapatlah pahala kan :D )
Jom tengok koleksi2 gambar kucing pulak...

Saturday, November 27, 2010

Top 10 Blogger Dalam Dunia.

Salam geng2 semua. How are u guys? Harap ok lah ye. Setekat hari ni aku berblog apa yang aku nampak, dunia blog kat Malaysia sekarang ni dah mula berkembang. Setuju tak? Dah ramai yang mula nak berblogging dan diorang ni mempunyai matlamat sendiri dalam dunia blog. Ada yang sekadar suka2, ada yang nak kongsikan ilmu yang diorang ada. Ada jugak yang berblogging untuk dapat side income. Sebenarnya matlamat tu semua terpulang kepada diri sendiri. Apa yang korang impikan dari blog korang semua. Adakah sekadar nak menambah page view dari hari ke hari atau nak blog korang terkenal satu dunia. Tu semua hanya korang sendiri yang tentukan.

Ok lah, hari aku nak tunjukkan kat korang 10 Blogger paling hebat dalam dunia ni. Kenapa diorang ni hebat sangat? Sebab diorang telah menaikkan martabat blogger2 dengan menunjukkan blogging pon mampu menjana pendapatan jutaan ringgit sebulan. Wow!!! kalah gaji PM kita ni. Haa, diorang ni lah patut dijadikan role model dalam dunia blog jika korang nak jadikan blog sebagai satu kerjaya. Kat Malaysia ni pon aku nampak dah ada segelintir blogger yang mampu dapat ribuan ringgit setiap bulan. Aku rasa dalam 5 tahun akan datang, mungkin akan ada yang dapat capai tahap macam blogger2 yang akan aku tunjukkan ni.

Jom berkenalan dengan blogger2 hebat ni...

Wednesday, November 24, 2010

Fakta "Facebook" Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Macam yang kita sedia maklum, Facebook merupakan satu laman sosial paling popular kat dunia sekarang ni. Sebab terlampau hebat lah sampai diorang sanggup buat filem pasal facebook ni. Kat sini aku just nak share je benda yang aku jumpa waktu tengah meronda2 kat internet tadi. hihi. So baca la faktar menarik ni.

Facebook: What You Probably Didn't Know
[Source: Online PhD Programs for Mashable.com]

Monday, November 22, 2010

Photoshop: Cutout Painting Effect

Salam untuk semua. How are u guys. Harap semua bertambah sihat la ye. Maklumlah hari tu raya mesti korang banyak makan kan. haha! Hari ni aku berbesar hati nak bagi lagi 1 tutorial yang best untuk korang. Tutorial membuat "Cutout Painting Effect". Haaa. Maybe korang pernah tengok tutorial macam ni kat mana2 website lain. Tapi mungkin agak susah untuk korang faham sebab penerangan yang terlampau ringkas terutamanya bagi yang baru2 nak belajar photoshop ni.

Ok, untuk tutorial ni aku cuba eleborate sejelas2 yang mungkin. Kalau korang follow step yang ditunjukkan betul2. Confirm jadi punya. Money back guaranty cakap lu. Nak bagi tau awal2 yang tutorial ni tak sesuai digunakan untuk photo yang bersize terlalu besar. Sebab effect dia nanti kurang menjadi. So korang resize dulu gambar bagi kecik sikit.

Jom lah kita tengok tutorial ni...

Saturday, November 20, 2010

Artwork: Projek Emas

Beberapa minggu lepas, seminggu sebelum aku final exam aku ada terima projek berkaitan dengan design. Apa yang diminta untuk aku design ialah 1 cover buku yang bertajuk "Menyingkap Rahsia Perlaburan Emas" dan 3 lagi animated banner. Ni first time aku diminta untuk mendesign cover buku. Memang agak mencabar la jugak task ni. Ialah, cover buku ni penting sebab benda ni sebagai 1st impression bila orang tengok nanti. Kalau cover dah cantik, mesti orang tertarik nak baca kan. Tapi kalau 1st impression pon dah tak menarik, macam mana orang nak tertarik untuk baca.

Merata aku cari idea, sampai terpaksa pergi lepak kedai buku MPH dan Borders kat Mid Valley semata2 nak cari idea yang best2. Nasib baik ada member teman, kalau tak comfirm bosan jalan sorang2 kat Mid. hihi. Susah jugak nak cari idea pasal design cover buku ni pasal dia punya condition, background mesti warna hitam. Tapi bila dah puas mencari idea berhari-hari. Maka ni lah hasil untuk cover buku tu. Apa korang rasa? Ok ke tak ok?

Ni ada lagi 3 design untuk animated banner. Jom tengok...

Wednesday, November 17, 2010

13 Iklan Yang Kreatif di Tempat Yang Pelik

Memandangkan kita semua masih lagi dalam mood raya yang sangat meriah ni. Maka hari ni aku nak buat 1 lagi entry santai. Kalau dah kata santai tu kan, maknanya sambil tengah potong2 daging lembu tu pon boleh tengok dan baca. Takde lah bosan sangat kan. haha.

Apa yang aku nak tunjuk kat korang hari ni adalah berkaitan iklan2 yang sangat kreatif tapi kat tempat yang tak dijangka. haa! orang sekarang ni sangat2 lah kreatifnya. kat mana2 pon boleh berkarya. Ada je idea yang pelik2. Tapi bagus lah. Sebab kadang2 tu benda yang kita sangkakan takde faedah tu sebenarnya ada faedah dia.

So, tanpa membuang masa jom kita tengok...

Monday, November 15, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha 2010

(poster raya haji tahun ni. hihi)

Disebabkan esok dah nak balik kampung, aku nak ucapkan awal2 la. Maklumlah, kat kampung tu takde internet. Maka dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua umat islam seluruh dunia khususnya pada mereka yang mengenali aku. Siapa yang balik kampung tu hati2 la bila memandu tu, jangan asyik nak laju je. Karang tak pasal2 raya kat hospital. Moga hari raya haji tahun ni akan lebih meriah. hihi~

p/s: yeay! esok last exam...

Sunday, November 14, 2010

Aku Glamour Sekejap

Rasanya mesti ramai antara korang dah tahu pasal berita ni kan. Haha! berita yang kat atas ni la yang aku maksudkan. Macam mimpi pulak rasanya. Jom dengar aku aku ceritakan kronologi hari ni dan cerita disebaliknya.

Ceritanya bermula macam ni. Pagi tadi aku ada exam pukul 9.00pagi. Tapi sebelum pergi bertempur tu sempat la online kejap. Waktu tu online macam biasa je. Takde pon apa2 yang special. Lepas aku balik dari exam tu, macam biasa la bukak internet terus. Perkara pertama kalau aku online ni mesti dan semestinya check facebook aku. Sekali aku terkejut. "Eh! apasal banyak sangat friend request ni. sampai 10 haa!" Perkara ni memang jarang berlaku kat aku. So jakon sikit la. Hihi.

Lepas tu aku pun check pulak blog aku kejap. Aku tengok chat box. Uihh! ramai pulak ucap tahniah tiba2 ni. Aku menang kereta ke? Lepas tu baru la aku perasan yang hari ni ada berita pasal aku dekat berita harian. Haha!. Terus muka tersenyum lebar. Padahal baru lepas tension jawab exam tadi. Daripada tak ada semangat terus ada semangat. Cepat2 aku suruh kawan pergi beli berita harian. Sementara dia pergi beli tu, sempat jugak selak2 berita harian online. Fuhh, terpampang muka aku dengan 2 orang lagi blogger hebat RidzuanRichie dan ShamHardy.

Lepas tu bila member aku balik bawak surat khabar......

Wednesday, November 10, 2010

Photoshop: Photo Touch Up #2

Hye geng2 semua, What's up (terikut gaya Ben Bradshaw). Ok hari ni aku berbesar hati nak tunjukkan korang lagi 1 basic editing yang sangat berguna untuk korang touch up photo. Ingat tak dulu aku ada buat satu tutorial untuk touch up photo jugak. Cara yang aku tunjukkan dulu mungkin agak advance bagi sesetengah orang dan mungkin ada yang langsung tak faham. hihi. So kali ni aku tunjukkan version ke-2 cara untuk touch up photo dan menjadikan kulit nampak lebih licin dan berseri2.

Cara ni aku memang selalu guna sebab mudah dan cepat. Gambar pun nampak smooth dan cantik je. Tutorial ni tak semestinya untuk bahagian muka sahaja, bahagian anggota badan yang lain pon boleh. Contoh macam tangan. Ok lah, malas nak membebel panjang. Jom kita tengok je la tutorial ni.

layan...

Monday, November 8, 2010

My Logo Design #2

Salam semua, memandangkan lagi seminggu nak final exam, maka idea untuk aku nak update blog pon dah berkurangan. haishh. Nak study pun tak de mood lagi. Maklumlah suka study last2 minit.Hihi. Nak main fb pon bosan, Member2 pon asyik tengok movie je. Maka alternatif untuk menghilangkan bosan hanya lah mengupdate blog. Ingat tak dulu aku ada tunjuk beberapa design logo yang aku design. Tak ingat ke? kilk sini.

Kali ni aku nak tunjukkan lagi design2 terbaru yang aku buat. Bukan lah tujuan nak menunjuk ke ape ye, just nak mintak pendapat korang. Sebab semua logo2 ni masih lagi di peringkat Beta. Hihi. Macam software pulak yek. Maknanya still belum muktamad la. Pihak berwajib tak confirm kan lagi design2 ni semua. [cliect]. Mostly design2 ni lebih kepada typography je sebab diorang yang mintak macam tu. So ini lah yang terhasil dari kotak idea aku. Amacam?

(Design logo al-ikhlas catering 1)

Ada lagi ni, jangan nak lari pulak...

Friday, November 5, 2010

Lawak! Peribahasa Khas dari Karam Singh Walia

Hari ni nak kongsikan korang 1 benda yang best. Sebenarnya benda ni dah lama, aku jamin mesti ramai yang dah tau pasal benda ni. Tapi siapa yang tak pernah tengok lagi, aku jamin korang confirm gelak guling2 punya. Kalau tak gelak, korang ni memang takde sense of humor la.hihi.

Apa yang aku nak kongsikan dengan korang ni sebenarnya? macam korang boleh baca kat tajuk atas tukan. Peribahasa dari Karam Singh Walia. Hihi. Benda ni aku jumpe dah lama sebenarnya. Tapi saja nak mengimbau kembali. Bila baca balik memang berguling2 la dibuatnya. Haha! siapa tak kenal kan Karam Singh Walia ni, dengan gaya cakapnya, tanganya. Memang unik la. Bak kata orang Putih tu "one and the only". hihi.

note*Peribahasa2 yang dipaparkan ni sangat unik. Maka anda tidak digalakkan menggunanya ketika bercakap dengan orang. Sebab orang tu mungkin akan gelak guling2 bila dengar. Haha!

So jom kita bergelak sakan...

Tuesday, November 2, 2010

10 Website Mencari Blogger Template Percuma!!!

Macam yang korang tahu, Blogger.com merupakan satu platform yang paling mudah dan terbaik untuk korang mula berblogging. Setuju tak. Ramai blogger2 hebat pon kebanyakannya bermula dengan blogspot. Tapi waktu dulu2 template untuk blogger ni sangat terhad. Tak banyak designer yang mendesign template ni. So memang tak ramai la pakai template yang lawa2. Semua lebih kurang sama,

Tapi sekarang ni, pengguna Blogger.com sangat bertuah sebab dah ada beribu2 pilihan templates untuk korang pilih. Yang paling bestnya, kebanyakkan template wordpress dah pon diconvertkan kepada template blogspot. Syokkan. So pada korang yang nak blog nampak macam pro tapi taknak gunakan wordpress pon still boleh. Aku jamin mesti ada diantara korang ni (blogger) yang memang rajin nak tukar layout blog kan. Tak sampai 2-3 bulan dah nak tukar yang baru. Huu, korang mmang dasyat la. Rajin gila!

Tapi masalahnya tak ramai orang tahu kat mana nak cari blogger template yang best2. OK, so kali ni aku akan senaraikan 10 website untuk korang cari blogger template secara percuma!!! Nanti lagi mudah la korang nak tukar template kan. Hari2 pon boleh tukar. Arr, lupa pulak nak bagi tahu. Website2 ni aku khususkan pada pengguna2 blogspot sahaja. hihi

jom tengok...

Sunday, October 31, 2010

Photo Manipulation Workflow: Forgotten Castle

Hari ni nak buat post santai je untuk korang. Aku akan tunjukkan secara ringkas macam mana aku buat photo manipulation: forgotten castle. Sebenarnya nak buat proses photo manipulation ni bukan lah satu perkara yang susah. Sebab konsep dia just korang cantum2 kan gambar je. Macam buat kolaj waktu kecik2 dulu.hihi.

Tapi korang tak boleh la jugak main cantum sesuka hati. Nanti jadi lintang pukang pulak. Korang perlulah juga tengok kesesuaian gambar yang korang pilih tu sama ada matching atau pun tak. Kat sini aku akan bagi tips sikit kat korang yang mana nak try buat photo manipulation ni.

Tips mebuat photo manipulation
1. Ada perisisan photoshop. Kalau software lain x sure la
2. Mempunyai pengetahuan asas dalam photoshop
3. Idea ( cuba berfikir di luar kotak untuk hasilkan gambar yang kreatif)
4. Banyakkan reference. Try tengok cotoh dari orang lain atau website2
5. Cari sebanyak mungkin stock photo. Aku sarankan cari kat Deviantart
6. Buat dengan cermat dan sabar.

Ok, tulah antara tips penting yang perlu korang ingat. Aku nak ingatkan kat sini yang aku tunjuk ni bukanlah tutorial ye. Ni just sekadar rumusan untuk photo manipulation: forgoten castle tu.
Kat sini aku sediakan link untuk gambar2 yang digunakkan dalam proses ni. Awan | Istana | Gunung | Bukit | Air terjun 1 | Air terjun 2 | Air terjun 3.

Ok jom kita tengok macam mana aku buat...

Wednesday, October 27, 2010

Photo Manipulation: Forgotten Castle

Title: Forgotten Castle
Medium: Photoshop cs3
Duration: 1 hour
stock photo: 8 (castle, 3 waterfall, 2 mountain, cloud, bird)

Dah lama tak buat photo manipulation, tiba-tiba hari ni gatal tangan pulak nak main photoshop. Walaupun assignment berlambak2 lagi tak siap. hihi. Ok dalam photo manipulation ni aku guna kat 7 stock photo dan semua aku ambil dari deviantart. So apa pandangan korang tentang gambar ni ok tak? Aku rasa banyak lagi detail2 yang aku lupa nak touch up. Tapi takpe la, aku pon dalam proses blaja lagi kan. So memang wajjib la kalau ada kesalahan tu kan. Ok lah so korang hayatilah gambar tu baik2 ye

p/s: nanti aku akan tujukkan secara ringkas macam mana aku buat photo manipulation ni. Nantikan post aku yang berikutnya ya. Tehee~

Saturday, October 23, 2010

Photoshop: Cross Processing Effect

Yeay!!! aku kembali lagi dengan tutorial baru. Huu, lama jugakkan aku menghilang. Hai semua. Sorry la ye sebab lambat update. Aku terpaksa menyiapkan segala assignment aku dulu, macam nak gila di buatnya. Sem ni je dah terpaksa buat 3 mini projek. Tapi dia punya seksa macam buat Final year projek. Di tambah2 lagi degan tempahan2 design yang banyak. Tak tahu la kenapa, tapi sejak dua menjak ni banyak pulak tempahan design aku dapat. Mungkin Allah nak bagi rezeki lebih kat aku. Tapi dalam masa yang sama aku pon terpaksa memandaikan diri untuk menguruskan masa dengan bijak. Ialah, nak buat assignment lagi, nak buat design lagi, nak update blog lagi. Kalau tak pandai uruskan masa, boleh gila dibuatnya.

Ok lah, macam yang aku janjikan. Aku akan ajar korang semua macam mana nak jadikan gambar korang cantik dengan mengapplykan tone warna pada gambar. Maka hari ni aku akan tunaikan janji aku dengan mengajar korang macam mana nak buat "Cross Processing Effect". Benda ni sebenarnya senang sangat. Tak sampai 5 minit pon. Ni merupakan salah 1 teknik untuk membuat tone warna pada gambar. Ada macam2 cara sebenarnya. Tapi bila korang mahirkan dengan yang asas dulu, secara tak langsung korang akan mahir yang lebih expert. Betul tak. Tapi tak pe, aku akan try kongsikan sebanayk mungkin benda yang aku tahu ye.

Buat masa sekarang, tegok dulu yang ni ok....

Friday, October 15, 2010

Before & After

Halooooo. Salam buat semua. Aku masih lagi terasa aura kemenangan untuk pertandingan banner hari tu (ceh.. macam nak menunjuk pulakkan). Haha. Sebenarnya kemenangan hari tu bukan lah beerti aku ni dah cukup hebat dalam bidang graphic ni. Cuma tulah merupakan titik permulaan aku dalam dunia design men-design ni. Yelah, macam korang tahu aku ni bukannye budak multimedia. Aku ni just seorang student engineering. So, segala yang berkaitan design aku just belajar sendiri dari blog2 dan kawan2 yang lagi terer dari aku. Banyak lagi benda aku kena kaji dan aku juga harap korang selalu la support aku ye.

Dah. Membebel pulak aku ni. Ok lah, straight to the point. Hari ni sebenarnya aku just nak buat Teaser la pasal macam mana nak buat tone pada gambar korang. Kan hari tu aku ada kata nak ajar kan. Tapi bukan untuk post kali ni ye. hihi. Harap bersabar ye. Sebenarnya aku pun kurang arif juga pasal tone colour ni. Sebab setiap gambar yang kita edit, kita kena check tone apa yang sesuai dengan gambar tersebut. Tak boleh la main hentam je. Gambar jadi pelik la nanti.

So post kali ni aku tunjukkan gambaran awal macam mana aku edit gambar-gambar aku sebelum dan selepas di edit. Nanti baru aku ajarkan macam mana cara korang boleh aplikasikan tone color pada gambar korang ok. Arr, lupa nak kasi tahu. Semua gambar2 ni aku edit secara manual. Tiada photoshop action digunakan.

Layan......

Thursday, October 14, 2010

Thank You!!!

Huu. Macam tak percaya je rasanya bila di umumkan pemenang bagi "pertandingan mendesign banner utama zaharuddin.net". Macam mimpi pon ada. Maklumlah, ni 1st time aku menang hadiah yang boleh dikatakan lumayan. Sebelum ni masuk mana2 pertandingan for sure tak kan menang punya.haha. Tambahan pulak yang hantar penyertaan untuk pertandingan ni hampir 100 penyertaan. Ramai gila tu. Memang aku langsung tak mengharapkan apa2. Dah la design pun last minit je, dengan kurang idea lah, nak cari stock photo lagi. Tak sangka semua tu amat2 lah berbaloi. (Siapa tak tengok lagi design tu boleh tengok post kat bawah)

So kat sini, aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada pihak penganjur "zaharuddin.net" sebab telah memilih aku sebagai pemenang. Terima kasih jugak pada yang inform kat aku pasal pertandingan ni (aizuddin). Kalau tak maybe aku tak masuk pon contest ni. hihi. Tak lupa juga pada yang inform aku pasal keputusan pertandingan ni, aku pon sempat cek pasal keputusan tu betul2 kira2 pukul 1 pagi. Tu pun lepas balik meeting. Last sekali, terima kasih pada yang memberikan ucapan tahiah pada aku. Ada yang tak sempat balas lagi kat facebook tu. Thanks to all sebab selalu bagi support
p/s: Lepas ni lagi semangat la aku nak mendesign. hihi. nantikan next post aku ye...tehee~

Monday, October 11, 2010

Header Design

Hye semua. Just nak cerita, semalam aku sempat join "pertandingan mendesign Banner utama untuk laman web zaharuddin.net". Sebenarnya aku pun tahu tentang pertandingan ni last-last minit dekat facebook dan pertandingan tu berakhir hari ini. Mula-mula tu agak malas nak masuk sebab dah macam lewat sangat rasanya, tapi bila tengok hadiah yang ditawarkan. Wow!!! terus bersemangat gila. Untuk tempat 1 RM800. Ke-2 RM400 dan ke-3 RM200. Haa! mau tak terbeliak biji mata tengok hadiah-hadiah tu. haha.

Tapi aku tak kesah pon kalau tak menang.Sebab aku tahu memang ramai gila yang join dan semuanya hebat2 belaka. Aku join pun untuk mengasah bakat aku je. Tapi di sebalik tu, banyak juga benda baru aku belajar dalam mendesign header ni. Pertama sekali, kena pandai membuat susun atur (jangan la serabut sangat). Second, kena berfikir di luar kotak (jagan asyik design yang sama je macam yang lepas2 punya). Dan paling penting kena banyakkan sabar (sebab idea tak kan datang on the spot).

(1st design)

(2nd design)

(2nd design: other background)

p/s: ok la tu kan untuk orang tak berapa mahir macam aku ni. hihi. So sila la komen untuk memantapkan lagi hasil karya aku. 

Thursday, October 7, 2010

Evening Memory.

(picture+texture)
hye! hari ni aku nak tunjukkan result kepada photoshoot yang aku lakukan dengan team2 photo assassin. Sebenarnya photoshoot ni aku kitorang buat waktu awal2 puasa hari tu. Dah lama jugak la kan. Tapi baru sekarang sempat edit. haha. Tapi ,malangnya photoshoot ni kurang berjalan lancar sebab faktor masa. So tak sempat la nak buat theme yang best2 sikit. Ni je la yag termampu. Lokasi pun terpaksa berpindah. Sepatutnya nak buat dekat Bukit Cerakah. Tapi sebab dah agak lewat. Kitorang main shoot je kat sebuah tasik yang kitorag lalu dan ni la hasilnya.

Dalam gambar2 ni. Aku gunakan tone ala2 sunset la. sebab waktu tu pon memang dah petang. Sebab tu jugalah aku amakan themenya sebagai 'Evening Memory' Tapi macam korang boleh tengok, tone yang aku buat masih lagi aku rasakan tak best. Bukan senang tau nak buat tone color ni. Banyak benda terpaksa diambil kira. Bayang2 la, color setiap sudut. huuu. pening jugak la. Tapi aku bertekad akan cuba memantapkan lagi teknik aku. Haaa!, bercakap mengenai tone, aku akan buatkan simple tutorial macam mana nak buat tone color ni. So bersabar ye.

Kita enjoy dulu gambar2 ni...

Sunday, October 3, 2010

7 Software Mengedit Gambar Percuma!

Hye geng-geng semua. How are you? Fine or not fine (cewah speak london pulak). haha. Sejak kebelakangan ni aku kurang update. Yela, ni semua sebab banyak lagi mini projek yang aku belum siapkan. So nak tak nak, terpaksa la juga buat. Final exam pun dah makin dekat. Lagi la aku jadi gelabah ak kena siapkan. Masa nak online pun dah mula kena kurangkan. Takut gila la kalau pointer drop sem ni. Confirm kena tendangan maut halilintar bapak aku. hihi. OK la, post ni aku buat khas untuk reader ezhan-artwork yang banyak sangat tanya aku pasal software lain yang boleh edit gambar selain photoshop.

Sebenarnya kalau nak diikutkan. Ada berpuluh-puluh software untuk edit gambar ni. Tapi kebanyakkannya berbayar. Sama juga macam Photoshop. Kalau nak beli aku rasa memang ramai yang tak kan mampu sebab harga dia mahal. Sebab tu ramai yang download 'pirate' punya kan. Haa! baik mengaku cepat. Hahaha.

Tapi bagi yang tak mampu nak beli software yang mahal-mahal tu takpe sebab banyak lagi software yang lebih kurang sama dengan photoshop dan lebih menarik ianya percuma!!! Yahoo. So hari ni aku akan senaraikan 7 software untuk mengedit gambar yang korang tak payah beli. Fee je.

So jom tengok....

Monday, September 27, 2010

Design untuk bulan ini

(poster design)

Halooo! blogger2 sekalian. Sihat ke tak? Kalau tak sihat kenapa korang datang kat blog ni. Pergi la jumpa doktor. Karang berjangkit pulak. Haha. Ok lah Post ni just nak mensemakkan lagi je blog ni sebab apa yang aku tunjuk ni semua adalah sebahagian dari design2 aku untuk bulan ni. Ni semua yang orang tempah. Yang kerja aku buat untuk diri sendiri aku tak tunjuk kat sini sebab buruk. Hihi. Kalau aku buat untuk orang. Baru aku buat sungguh2.

Tapi macam korag boleh tengok, design2 aku ni masih lagi belum tahap yang memuaskan bagi aku. Sebab aku rasa terlalu banyak kelemahan lagi dari macam2 sudut la. Contohnya macam pengolahan warna, susun atur huruf. So aku berharap agar teknik mendesign ni dapat aku gilap dari hari ke hari. Kepada korang yang expert2 tu. Bagi la tips2 yang best untuk aku ye. hihi

jom tengok yang lain...

Sunday, September 26, 2010

Tutorial 'Light Trail'

Hye guys. Seperti yang telah dijanjikan. Hari ni aku akan tunaikan janji aku yang lepas iaitu nak buat tutorial pasal light trail. Haaaa! Mesti dah ada yang menantikan. Ok la, dah tak sabar2 aku nak ceritakan ni.

Pertama sekali korang perlu la tahu apa itu 'light trail'. Light trail ni merupakan lukisan daripada cahaya. So bila kata cahaya tu, maknanya daripada lampu, laser, LED, dan apa2 lagi yang boleh mengeluarkan cahaya. Untuk buat 'light trail' ni, korang memerlukan peralatan yang betul. Mana boleh guna PS3 ke X Box ke atau watercolor nak buat light trail ni.Haha

Antara Peralatan yang diperlukan...

Thursday, September 23, 2010

Light Trail Raya (pt.2)

(siapa boleh teka ni mercun apa, Haha)

Waa! dah 4 hari tak dapat nak buka blog. Ni semua sebab streamyx rosak la ni. Nasib baik tak rosak sampai seminggu. Kalau tak memang bosan gila la kalau tak boleh buka internet. Haa! berbalik kepada topik asal. Haaa! tengok, aku dah pon upload part 2 light trail raya ni. haha!. Macam yang aku bagi tau jugak. Gambar2 kali i lagi DaBOOM la. tak percaya? korang tengok je la nanti. Aku rasa gambar2 kali ni lebih cemerlag, gemilang dan terbilang dari tahun2 lepas. Ni semua atas jasa lens 10-20mm 'wide angle'. Ni la 1st time aku gunakan utuk raya (cehh, sebenarya nak bagi tau ada lens baru je tu. haha).

Arr, kan hari tu aku ada bagi tau nak ajar macam mana nak buat light trail ni kan. Aku dah tukar fikiran yang aku akan buat 1 post khas mengenai light trail ni. rasa lagi best. Banyak sikit boleh cerita. Harap korang tak mengamuk la ye aku tak cerita taruk cara buat light trail tu kat post ni. hihi. Apa-apa pon aku nak korag hayati je dulu gambar2 BooM!!! Bastik dari aku ni. Cewahh.

Jom layan, Zasss...

Saturday, September 18, 2010

Light Trail Raya (pt.1)

Hello semua. Hihi. Baru sempat nak post pasal raya. Kalau tengok je gambar kat atas ni confirm aku rasa korang tau gambar apa tu. Haha! Gambar bunga api la kan. Kalau raya takde bunga api dengan mercun memang hambar la raya tu. Bosan gila. Bila dengar bunyi doom daam baru syok. Walaupun bingit telinga dengar, tapi perasaan puas tu tetap ada. haha

So, setap kali raya aku mesti nak buat light trail bunga api ni. Aku rasa mejoriti yg ada DSLR mesti buat gambar macam ni. Sebab benda ni senang je nak buat.Tapi ada juga yang tanya aku macam mana nak buat. Takpe aku akan ajarkan dalam (part 2) post pasal light trail ni ok. Untuk post kali ni korang just enjoy je semua gambar ni. Jangan lupa komen sekali ye.

Jom enjoy....

Monday, September 13, 2010

15 cara ikat kasut yang kreatif

Aku tau hari raya ni mesti ramai yang dah beli kasut baru kan. Haha. Siapa yang takde kasut tu rugi la sebab aku nak tunjukkan macam mana korang boleh try belajar cara ikat kasut yang korang belum pernah buat lagi sebelum ni.(haha) Baru la ada kelainan di Hari Raya ni. haha. Secara jujurnya, belum ramai lagi aku tengok orang ikat kasut cara macam ni, So kalau korang buat, korang la one and the only. Memang hensem lagi berseri2 la orang pandang nanti. Silap2 berpuluh2 awek kejar korang nanti. Kalau perempuan pulak, ramai la jejaka2 tampan nak ngorat nanti (kuang2).

So jom belajar cara ikat kasut...

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya !!!

Dikesempatan ini, ingin aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI "maaf zahir dan batin" kepada semua pengunjung setia dan tak setia ezhan-artwork (sorry ye lambat mintak maaf sikit). Minta maaf sekiranya post aku sebelum2 ni ada menyebabkan korang terasa hati atau apa2 je yang boleh menggugat emosi korang. Kalau ada tersalah tingkah laku ke maafkan lah ye. Kira 0-0 la. Semoga Hari Raya kali ni membawa 1001 sinar rahmat dan kebahagiaan dalam hidup korang semua.

Untuk raya kali ni aku ada hadiah special nak bagi kat korang. Jeng3!!!. Aku akan hadiahkan kat korang semua pengunjung ezhan artwork ni 3 kad raya premium rekaan aku sendiri. Jom kita tengok...

Tuesday, August 31, 2010

Selamat Meyambut Kemerdekaan Malaysia ke-53

Selamat Hari Lahir yang ke 53 buat negaraku Malaysia dan buat geng-geng blogger dan seangkatan dengannya selamat menyambut bulan kemerdekaan. Diharapkan kita dapat lah memerdekakan diri kita dan berubah kearah yang lebih baik. Tahun ni merupakan tahun paling best untuk menyambut kemerdekaan sebab pada tahun ni 31 Ogos telah jatuh pada 10 Malam terakhir Ramadhan. Maka bertambah2 berkat la kemerdekaan kali ni. Jadi eloklah kita rebut peluang untuk berubah betul2. Cuba la reflect balik apa yang kita dah buat dulu. Perbetulkan mana yang silap. Ingat! masih belum terlambat lagi untuk kita berubah.

Seperti tahun lepas juga, tahun ini aku pon ada buat poster (desktop wallpaper) kemerdekaan. dan pada tahun ni aku agak kekurangan idea sikit macam mana nak buat poster merdeka ni. haha. Puas cari idea. Tak jugak jumpe2. Last2 buat simple2 je. Korang boleh tegok kat atas tu. Agak selekeh kan (nak kritik silalah). Siapa tak tengok lagi design aku tahun lepas boleh klik kat sini. Siapa nak amik buat frame kat dinding silakan lah ye. hihi. Ok lah, sampai sini je untuk kali ni. Sekali lagi nak ucapkan.

::|1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI|::

Saturday, August 28, 2010

Saya Peminat Doraemon

Hai semua, hari ni aku juat nak buat entry santai je. Sebab dah lama tak update kan. Nampak boring pulak blog ni. Maklumlah makin nak raya makin banyak design org suruh buat (hihi, rezeki ramadhan). Ok lah, hari ni aku nak ceritakan pasal Doraemon pulak. hihi. Korang suka tak cerita doraemon? Aku sangat la suka cerita katun ni. Rasanya waktu tadika lagi aku mula start tengok cerita ni. Waktu tu jugak la aku rajin habiskan duit nak beli komik doraemon ni. Tapi malangnya sekanrang ni semua komik tu dah hilang. (sedey). Aku suka cerita ni sebab dia banyak tunjuk pasal masa depan dan masa depan memang sangat best pasal semuanya mudah. hihi Punya la syok cerita ni waktu aku tengok dulu, kalau boleh aku nak mimpi masuk dalam dunia doraemon. hihi. Tapi tu dulu la, sekarang dah matured sikit (haha).

Walaupun pelukis asalnya dah mati tanpa sempat nak habiskan cerita ni, tapi cerita ni terus maju ke depan dan sehingga kini masih lagi dikenali ramai dan masih disiarkan kat NTV7. Silap2, atuk kita pon tengok jugak doraemon ni. haha! Ok lah, tanpa melengahkan masa hari ni aku nak bagi tau beberapa faktar yang best pasal doraemon ni.

ok first aku start dengan yang ni dulu.

Monday, August 23, 2010

15 Website Mencari Photoshop Brush


Hai hai hai semua. Hari ni aku aku dengan seronoknya nak kongsikan lagi link2 menarik untuk rujukan korang semua. Kali ni aku nak bercerita tetang Photoshop Brush. Korang tau ke photoshop brush ni apa? Rasanya kalau yang pakai photoshop tu mesti tahu punya lah kan. Ok lah, Photoshop Brush ni merupakan salah satu tool basic dalam photoshop. Walupun benda ni basic, tapi benda ni boleh menunjukkan kreativiti korang semaximum yang mungkin. Ada beribu2 corak yang disediakan dalam internet untuk korang download dan masukkan dalam koleksi korang. Yang paling bestnya, kebanyakkannya FREE! yahoo..

Tapi bagi sesiapa yang dah expert dalam photoshop, korang boleh create sendiri corak yang korang nak. Bagi sesiapa yang tak tahu tu, boleh la mintak request ye.hihi. Kalau pemintaan menggalakkan. Aku akan cuba buat satu tutorial mengenai brush. Beralih pada benda yang aku nak kongsikan hari ni. Aku telah berjaya menyenarai pendekkan 15 website yang boleh dikatakan mempunyai banyak koleksi brush yang hebat2 belaka. So korang download la banyak2. Biar photoshop korang hang pon takpe. hihi.

So jom saksikan website2 tersebut

Thursday, August 19, 2010

Yeay!!! My custom made Pages

Yeay!!! nampak tak perubahan kecil kat blog aku.Akhirya aku berjaya jugak buat custom pages ni. Dah lama sebenarnya nak buat benda ni. Akhirnya terlaksana jugak. So apa korang rasa. Adakah korang rasa benda tu buat menyemak je atau kurang kemas. Kalau korang rasa idea yang lebih baik, boleh la bagi tau ye. Tehee!

Tuesday, August 17, 2010

Photoshop: Photo Touch Up

hye! geng2 sekalian. Haha! kini tibalah saat yang dinantikan, setelah sekian lama. Akhirnya aku berjaya jugak buat tutorial photoshop ni. Huuu, penat jugak la memikirkan step2 nak buat tutorial ni. Maklumlah bulan puasa, otak slow sikit (hihi). Ok, kali ni aku akan sharekan dengan korang macam mana nak "touch up photo" atau pun nak cantikkan kullit muka kita dalam photoshop. Kalau nak diikutkan ada banyak cara. Tapi apa yang aku akan ajarkan ni cara yang mungkin agak susah untuk korang faham. Tapi hasilnya nanti akan nampak lagi realistik. Takde la nampak edit sangat. Cara ni banyak digunakan oleh golongan photographer professional.

Sebab tutorial ni agak advance, jadi siapa tak faham tu cepat2 lah bertanya ye. Apa lagi jom kita mulakan...

Friday, August 13, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua. Rasanya masih belum terlambat lagikan aku nak ucapkan kat korang semua para2 Blogger dan semua yang beragama Islam Selamat Berpuasa. Diharapkan kita semua dapat memanfaatkan bulan Ramadhan yang mulia ni dengan sebaiknya. Siapa tahu, mungkin ini merupakan Ramadhan terakhir kita. Jadi jangan sia2kan peluang yang diberi. Kalau boleh jangan la poteng puasa tu. Sebulan je pon. Bukannya lama sangat. Tapi ganjaran yang diberi tu. Huuu, tuhan saja yang tahu.

Sebelum tu aku nak memohon maaf kalau aku ada tersilap tulis perkara2 yang tak patot, atau pon tutorial yang aku pernah tunjukkan sangat susah untuk korang follow. So terima la poster khas yang aku buat ni. hihi. Siapa nak ambil silakan. Tak marah pon. Tak elok marah2 bulan puasa ni kan.

Blog Widget by LinkWithin