...








Saturday, July 25, 2009

my TYPOGRAPHY artwork

setelah lama tak publish artwork kat blog ni ....
Akhirnya aku dapat gak fikirkan artwork baru aku untuk blog ni. So aku decide nak buat TYPOGRAPHY.
apa bendanya typography tu...... arrr ni nak bagi info serba sedikit pasal typography yang diambil bulat2 dari wikipedia :

Tipografi
atau bahasa Inggeris Typography (berasal dari kata bahasa Greek typos = bentuk dan graphein = menulis) merupakan teknik dan seni mengatur huruf menggunakan gabungan bentuk huruf cetak, saiz fon, ketebalan garis, garis pandu (line leading), jarak aksara, dan ruang huruf untuk menghasilkan hasil seni aturan huruf dalam bentuk fizikal atau digital. Matlamat utama tipografi adalah mengatur teks (isi) dalam bentuk yang mudah dibaca dan menarik dipandang.

Tipografi dihasilkan melalui pengatur huruf, jurutipografi, artis grafik, pengarah seni dan pekerja perkeranian. Ia pernah merupakan pekerjaan khusus, tetapi penggunaan komputer telah membuka ruang bagi pengguna biasa dan pereka visual generasi baru.

ok....so itu la serba sedikit pasal typography ni.

Dan ni la dia karya yang aku berjaya buat setakat ni. (klik gambar untuk lebih macho)

ok la setakat ni dulu la untuk post kali ni ye.....jangan lupa komen oK

p/s:nantikan karya ku yang seterusnya

3 comments:

Blog Widget by LinkWithin