...








Thursday, March 24, 2011

30 Gambar Stereographic Yang Super Cool

Salam semua, hari ni ada gambar2 menarik aku nak share kan kat korang. Korang tau tak apa tu gambar Stereographic Planet? Tak tau ke?

The stereographic projection, in geometry, is a particular mapping (function) that projects a sphere onto a plane.The stereographic projection is a way of picturing the sphere as the plane, with some inevitable compromises. Because the sphere and the plane appear in many areas of mathematics and its applications, so does the stereographic projection; it finds use in diverse fields including complex analysis, cartography, geology, and photography - (WIKIPEDIA )

Dalam bahasa mudahnya stereographic adalah gambar yang dijadikan sfera pada canvas atau kertas. Haa, faham tak? Gambar macam ni tak boleh jadi terus dari kamera. Mesti kena edit dulu baru boleh. Nak edit tu pulak yang aku tau boleh guna software adobe photoshop. Yang lain tak tau la pulak. Korang tak faham lagi ke gambar stereographic ni apa?

Cuba korang tengok gambar2 ni mesti korang faham.....































Amacam, cool gila kan. Kan aku dah kata. hahah! Dah macam ada gaya planet Namek pulak dalam cerita Dragon Ball tu. Kalau betul la ada planet macam ni, rasanya tak sampai 10 orang boleh duduk. Kecik sangat.

Haaa, korang nak tau tak macam mana nak buat gambar macam ni. Siapa nak aku sediakan tutorial untuk gambar macam ni sila angkat tangan sekarang.( tinggalkan komen ) Haha. Kalau sambutan menggalakkan, InsyaAllah aku akan buatkan tutorial untuk korang semua. Ok lah, See u next time. Adiosss.

Siapa tak like lagi sila la LIKE ye :)

p/s: Esok pagi ada Quiz math pulak. Aduhaiiiii.....

blog comments powered by Disqus
Blog Widget by LinkWithin