...








Tuesday, June 29, 2010

Perang POSTER HALUAN KIRI


Atas Tanda sokongan terhadap industi Photography di Malaysia. Aku dengan berbesar hati memasuki Pertandingan 'perang Poster Haluan Kiri' yang dianjurkan oleh KUKUBESI dan CHOTTOUCH kat facebook.

Bagi pengadilan poster ni. Ia akan dinilai melalui undi pengunjung yang datang pada 4 Julai nanti. Jadi walaupun poster tak lawa mana, tapi kalau korang bawak ramai2 kawan. Korang pon boleh menang.So kepada sesiapa yang berbakat tu jom la join Perang Poster ni. Boleh juga tunjukkan bakat korang tu. Tak lupa juga kepada sesiapa yang 'confirm' akan pergi, jangan lupa vote poster aku ye. (hihi)

Sedikit info pasal event Haluan Kiri ni.....

Thursday, June 24, 2010

Photoshop: Cool Water Color Effect

Hye guys, ape khabar semua? Harap takde la yang patah tangan ye. Sebab kalau tak korang tak dapat la nak test tutorial baru aku ( hehe ). So, hari ni aku akan tunjukkan korang semua macam mana nak buat 'Water colour Effect'. Titorial kali ni agak susah sikit kalau korang baru nak belajar photoshop. Tapi jangan risau. Aku cuba terangkan sebaik mungkin.

So jom mulakan.

Sunday, June 20, 2010

Happy Father's Day

(poster limited edition hari bapa. Hihi!!!)

Walaupun dah macam agak lewat nak ucapkan. Tak kira jugak. Aku tetap nak kata 'Selamat Hari Bapa' atau 'Happy Father,s Day' kepada bapaku Khairulazli Bin Othman dan juga semua BAPA-BAPA seluruh dunia. Semoga anda akan terus mencurah bakti sebagai seorang bapa yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Thursday, June 17, 2010

Photoshop: Color in Black and White

Hye3!!! guys, harap korang semua dalam keadaan yang happy selalu. So hari ni aku akan bagi 1 lagi tutorial untuk korang. (sejak kebelakangan ni tangan asyik gatal je nak buat tutorial...hihi). Ok, hari ni aku akan ajar macam mana korang nak buat gambar black and white yg ada color. Aku pon tak tahu nama sebenar teknik ni , tapi tak pe la janji korang semua faham konsep yang nak disampaikan ni.

Ok jom kita mulakan...

Tuesday, June 15, 2010

Photoshop: Stylish Gold Text

Hari ni aku diberikan sekali lagi peluang untuk buat simple tutorial untuk korang semua. Hari ni aku akan ajar korang buat "Stylish Gold Text" macam korang boleh tengok kat bawah ni kan. Tak susah pon nak buat dia.
Ok, so jom mulakan

Sunday, June 13, 2010

Photoshop : Tilt Shift Effect

Salam kepada semua rakan2 sekalian. Haha. Akhirnya dapat jugak aku membuat tutorial photoshop pertama aku kat blog ni. Agak nerveous jugak la pasal aku ni tak de pengalaman buat tutorial. Takut bila buat nanti, aku sorang je yang paham (hihi!!!). So aku just tunjukkan tutorial yang simple je dulu.

Ok la, tanpa melengahkan masa lagi hari ni aku akan ajar cara buat “ Tilt Shift Effect” @ miniature effect. Teknik ni amat seronok digunakan sebab dia akan merubah persepsi orang lain bila tengok gambar ni. Diorang mesti kata gambar ni real ke tak ha? Mungkin ada yang diantara korang dah tau tutorial ni. Tapi anggap je la ni sebagai ulang kaji korang ye.

Ketika memilih foto untuk buat tilt shift effect ni, diingatkan Miniature model biasanya dilihat dari atas jadi cuba dan pilih foto dengan sudut pandang tinggi. Bangunan, jalan, lalu lintas dan kereta api adalah pilihan yang sangat baik.

Jom mulakan.

Wednesday, June 9, 2010

Photo of The Day

Gambar sewaktu percutian ke Qatar tahun 2009. Nantikan post2 aku yang lain ye. Sibuk skit sekarang ni dengan business. Kumpul duit nak beli kamera baru....hihihi!!!~

click gambar untuk tumbesaran yang sihat

title: State of Qatar
photo by: Ezhan
apature: f4
iso: 200
focal length: 18mm
shutter speed: 1/2000

Thursday, June 3, 2010

20 Website Terbaik Untuk Mencari Inspirasi


Hai rakan2 seblog, sefacebook, serumah, seangkatan semua. hari ni aku nak kongsi sikit dengan korang mengenai 20 website terbaik untuk mencari inspirasi. Kalau kita nak berkaya, kita mesti ada cetusan idea kan. Kat sini aku showkan kat korang antara website yang banyak bagi aku inspirasi untuk berkarya. Kalau kita nak buat gambar kita jadi lawa, smart buat orang tertarik, kita mesti ikot contoh yang lawa2 kan (tu bak kata sifu2 yang pernah aku tanya) . So, ini lah masanya untuk korang mencari ilham kat website2 ni. Website2 ni semua aku pilih atas dasar aku sendiri sebab ini lah website2 yang aku selalu lepak kalau aku bosan. website ni semua tak de ranking ye, No1 ke 2 ke... semua sama je. Semua adalah terbaik.

Mungkin ada website2 lain yang aku terlupa nak senaraikan. Mana la tau kalau korang tau website yang lagi best. So boleh la kongsikan bersama ye. Lepas ni aku harap korang boleh la mendapat cetusan idea dari website2 hebat ni. Lepas tu boleh la praktis slow2 PHOTOSHOP ok.

Jom kita tengok website2 ni...
*klik je kat tajuk website tu kalau korang nak pergi website tu


Blog Widget by LinkWithin